Autor: MVDr. Zuzana Bartošová, členka KR Olomouckého kraje a sekce pracovníků hygienické služby
03.03.2014, 14:49 / Aktualizace: 03.03.2014, 14:58
My čekáme jaro, snad nepřijde mráz…

Dovolím si zanotovat (alespoň zatím) oblíbenou píseň nejen u táborových ohňů. Do nové vlády je vkládána velká naděje. Ale je pravdou, že při pohledu na slibované finanční navýšení valorizace důchodů, dorovnání platů státních zaměstnanců, snahu o přidání zdravotníkům, pedagogům a řadu dalších finančních pozitiv pro prostý lid se i méně ekonomicky orientovaný člověk může ptát: „A kde na to stát bude brát peníze?“ Nebude to známá finta F: ano, zvýšíme vám plat, ale peníze vám na to nikdo nedá, takže se budete muset rozhodnout a eventuálně prostý lid propustit, aby ti, co zůstanou, měli přidáno?

Není mi moc jasné, kde by se mělo šetřit. Když vezmu naše pracoviště hygieny, tak po pravdě obracíme mnohdy každý list, abychom neplýtvali nejen lesy, ale hlavně státními penězi. Proto velice s povděkem kvituji prohlášení politiků ČSSD (otázka je, jak se to podaří prosadit), že by poslanec, který má více funkcí, například předseda parlamentního výboru či člen dalšího parlamentního výboru nebo různých komisí, pobíral pouze jeden plat za jedno členství ve výboru, další by již byla jeho služba lidem. Nehledě na to, že opravdu mi není jasné, jak lidé s více funkcemi nejen v parlamentu, ale i ve firmách - dozorčí rady a pod. - všechny ty funkce časově a hlavně odpovědně zvládnou.

Je pravdou, že takto vytížení politici se vynořují v pravý čas na pravém místě, ale také vzhledem k dalším povinnostem z daných akcí střelhbitě mizí. Na podněty občanů obvykle reagují hlavně v době, kdy jim jde o hlasy občanů-voličů.

Buďme však nezlomní idealisté a věřme, že přichází doba politiků, kteří to s naší zemí a prostým lidem myslí opravdu dobře. Co můžeme dělat sami? Především si myslím, že je třeba komunikovat se svými zvolenými politickými zástupci, a to jako jejich voliči či členové stran, ale i prostřednictvím našeho vedení odborového svazu v Praze.

Ráda bych popřála hodně sil nejen politikům s otevřeným a pravdivým pohledem na svět, ale i nám voličům, kteří to přes veškeré překážky nevzdáváme a své zástupce se svými problémy i názory dokážeme seznámit.

Přidat RSS kanál

ZAJIŠŤOVACÍ FOND

Bulletin

Bulletin OS zdravotnictví a sociální péče ČR je určený funkcionářům i členům odborových organizací. V roce 2017 vychází Bulletin měsíčně a pouze v elektronické verzi.

Můj plat/mzda se v roce 2019

Archiv anket > Celkem hlasovalo: 12 lidí