Autor:
12.04.2017, 14:48 / Aktualizace: 25.07.2017, 13:16
Konec levné práce v sociálních službách

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR zahájil v pondělí 10. dubna na tiskové konferenci kampaň Konec levné práce v sociálních službách. Iniciativa k zahájení kampaně přišla od severočeských odborářů ze sociálních služeb. Stručnou informaci o tom přinesl předcházející Bulletin s fotografií a slibem, že podrobněji se k tématu vrátí toto číslo Bulletinu.

Předsedkyně odborového svazu Dagmar Žitníková na tiskové konferenci zdůraznila, že přes dlouhodobé varování odborů se řešení problémů v sociálních službách nevěnovala patřičná pozornost, takže se kvůli ostudnému odměňování a přetěžování zaměstnanců dostaly do vážné krize. Pracovníci, kteří přímo pečují o klienty v sociálních službách, mají hrubý měsíční příjem kolem 18 000 korun včetně přesčasů, sobot, nedělí a nočních služeb. Průměrná mzda v Česku byla ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku 29 320 Kč.

Martin Pícha z Městské správy sociálních služeb v Mostě popsal, že dnes není nic neobvyklého, když se o padesát bezmocných klientů starají jen tři čtyři pracovníci v sociálních službách po 12hodinovou denní směnu a pouze jeden v noci. Když zaměstnanec odejde, nedaří se nového sehnat po několik týdnů i měsíců. Nový zaměstnanec, když pozná, o jak těžkou práci jde, často končí s první výplatou nebo dokonce po první směně.

Marcela Holčáková ze Sociálních služeb Vsetín potvrdila přetěžování zaměstnanců, které vede nejen k jejich odchodům, ale také k pracovním úrazům a pracovní neschopnosti, převážně dlouhodobé. Pokud stát chce, aby byla zajištěna kvalitní péče kvalifikovanými pracovníky, a žádá od zaměstnanců, aby se celoživotně vzdělávali, musí je také zaplatit, zdůraznila.

Tomáš Havlásek, ředitel Domova u lesa v Tavíkovicích, informoval o absurdním financování zdravotní péče v zařízeních sociálních služeb. V jejich zařízení pro sto mentálně postižených klientů činí osobní náklady na zdravotní sestry 3,5 milionu Kč, od zdravotních pojišťoven dostanou jen 500 tisíc.

Marcela Holčáková doplnila, že je dávno pryč doba, kdy se na volná místa v sociálních službách dělala výběrová řízení. Dnes jsou všichni rádi, když se vůbec někdo přihlásí. To se týká nejen pracovníků v přímé péči o uživatele, ale také vysokoškolsky vzdělaných sociálních pracovníků a dnes už rovněž technicko-hospodářských zaměstnanců jako jsou uklízečky, údržbáři, pradleny či kuchařky.

Růžena Menšíková z pražského domova pro seniory Zahradní město popsala, jak se odborové organizaci u zřizovatele, tedy pražského magistrátu, po dlouhém jednání podařilo prosadit, aby hygiena práce změřila psychickou a fyzickou zátěž zaměstnanců při práci v domově. Ukázalo se, že v přímé péči má být o šest (!) zaměstnanců více a zřizovatel slíbil, že je mohou přijmout. Ale bohužel ani přes různá výběrová řízení se to nedaří.

Přenášela ji ČT24 a záznam pořízený ČMKOS najdete na: https://www.youtube.com/watch?v=gwWHRMHIAew&feature=youtu.be

Materiál iniciátora akce Martina Píchy viz níže jako soubor ke stažení.

Na fotografii zleva Ing. Tomáš Havlásek, člen výkonné rady OS a ředitel Domov u lesa Tavíkovice (jihomoravské zařízení pro mentálně postižené dospělé občany), Mgr. Marcela Holčáková, členka výkonné rady OS a sociální pracovnice Sociálních služeb Vsetín, předsedkyně OS Bc. Dagmar Žitníková, Martin Pícha, nový člen ústecké krajské rady a pracovník v sociálních službách Městské správy sociálních služeb v Mostě, a Růžena Menšíková, předsedkyně pražské krajské rady a zdravotní sestra v pražském Domově pro seniory Zahradní Město.

Foto Šárka Tikovská a Petr Kolev (Sondy revue)

Přidat RSS kanál

ZAJIŠŤOVACÍ FOND

Bulletin

Bulletin OS zdravotnictví a sociální péče ČR je určený funkcionářům i členům odborových organizací. V roce 2017 vychází Bulletin měsíčně a pouze v elektronické verzi.

Můj plat/mzda se v roce 2019

Archiv anket > Celkem hlasovalo: 12 lidí