Autor: Bc. Dagmar Žitníková
18.10.2019, 22:24 / Aktualizace: 21.10.2019, 11:35
Krizový štáb jednal s premiérem Babišem, z následujícího jednání ale byly odbory vykázány

V úterý 8. října v 7 hodin ráno se Krizový štáb 9 proti kolapsu zdravotnictví sešel s premiérem Andrejem Babišem a ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem. Jednání bylo velmi dramatické a emotivní.

Ministr Adam Vojtěch se snažil všemožně dokázat, že ve zdravotnictví jsou jen drobné problémy a Krizový štáb nemá pravdu. Každé jeho sdělení Krizový štáb za pomoci oficiálních dat obratem vyvrátil. Ministr zkusil použít další lež, třeba o tom, že v minulém období dostávaly nejvíc peněz nemocnice a nyní musí dostat i ostatní segmenty. Ta mu byla znovu vyvrácena. A tak pořád dokola po celou hodinu. Premiér od členů Krizového štábu dostal informace diametrálně odlišné od těch, které dostává od ministra zdravotnictví, a řekl, že si ověří u poskytovatelů zdravotní péče, jaká je tedy situace.

Ministr Adam Vojtěch proto sezval na pátek 11 října poskytovatele péče, přesněji řečeno Radu poskytovatelů, svůj poradní orgán, z něhož oproti dřívějšímu stavu vyloučil Českou lékařskou komoru, přestože jejími členy jsou všichni lékaři. V pozvánce na jednání s poskytovateli zdravotní péče bylo uvedeno doslova toto:

Vážení členové Rady poskytovatelů,

z pokynu pana ministra Vojtěcha bych vás všechny chtěla požádat o účast na schůzce v pátek 11.10.2019 od 10:30 hodin na Úřadu vlády. – zasedací místnost číslo 162.

Jednání se bude účastnit pan premiér, pan ministr a odbory. Na tomto zásadním jednání bude pan ministr potřebovat vaši podporu ve stanovisku ministerstva.

Vzhledem k tomu, že byly v textu pozvánky uvedeny odbory, oznámili svou účast na jednání jak předsedkyně odborového svazu Dagmar Žitníková, tak předseda LOK-SČL Martin Engel.

Premiér Babiš však oba z jednání vykázal s tím, že s odbory už jednal a toto jednání je jen pro poskytovatele.

Dagmar Žitníková a předseda LOK-SČL Martin Engel na ilustrační fotografii Lubomíra Francla.

Informaci předsedkyně Žitníkové o tom, co chtěla na jednání s poskytovateli péče sdělit, najdete níže jako soubor ke stažení.

Přidat RSS kanál

ZAJIŠŤOVACÍ FOND

Bulletin

Bulletin OS zdravotnictví a sociální péče ČR je určený funkcionářům i členům odborových organizací. V roce 2017 vychází Bulletin měsíčně a pouze v elektronické verzi.

Můj plat/mzda se v roce 2019

Archiv anket > Celkem hlasovalo: 12 lidí