Autor:
11.02.2021, 09:49 / Aktualizace: 11.02.2021, 09:54
Neohrožujte životy pacientů, prodlužte nouzový stav!

Výzvu zdravotnických a lékařských odborů podpořily i nemocnice a obě odborové centrály

Pondělní společnou výzvu Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR a Lékařského odborového klubu – Svazu českých lékařů politikům a veřejnosti (viz níže jako soubor ke stažení) podpořily Asociace českých a moravských nemocnic (AČMN), Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) a Asociace samostatných odborů ČR (ASO ČR).

Odborový svaz a odborový klub zastupují všechny profese pracující v nemocnicích a na záchrankách v tzv. první linii a jejich naléhavá výzva vychází z konkrétních situací těchto pracovišť a jejich vyčerpaných zaměstnanců. Požaduje, aby politici přestali zneužívat situaci k prosazení svých sobeckých zájmů, vzali vážně nebezpečí nových silně nakažlivých mutací koronaviru a aby prodloužili nouzový stav. Spoluobčany žádá o dodržování přijatých opatření.

Asociace českých a moravských nemocnic sdružuje 125 nemocnic a dalších zdravotnických zařízení, jde o nemocnice krajů, měst i soukromých majitelů. Asociace nejen podpořila výzvu odborů, ale zároveň ve svém prohlášení varuje před okamžitým ukončením nouzového stavu (viz níže jako soubor ke stažení).

ČMKOS zastupuje 31 odborových svazů ze všech resortů, počínaje průmyslovými (KOVO, Stavba), přes všechny druhy služeb a až po odbory v kultuře (například Hereckou asociaci). ASO ČR sdružuje 15 odborových svazů a organizací. Některé odborové svazy výzvu zdravotnických a lékařských odborů nejen podpořily a šíří, ale rovněž se samy obrátily na politiky s požadavkem na její vyslyšení, například Odborový svaz pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu či Odborový svaz státních orgánů a organizací, který dodává, že „výzva není jenom o situaci ve zdravotnictví, ale je to o nás všech občanech, našem jednání a chování, o našem zdraví, bytí či nebytí!“

Přidat RSS kanál

ZAJIŠŤOVACÍ FOND

Bulletin

Bulletin OS zdravotnictví a sociální péče ČR je určený funkcionářům i členům odborových organizací. V roce 2017 vychází Bulletin měsíčně a pouze v elektronické verzi.

Osobních ochranných prostředků v práci

Archiv anket > Celkem hlasovalo: 12 lidí