Autor:
13.11.2012, 22:35 / Aktualizace: 07.01.2013, 12:48
OS vyhlásil stávkovou pohotovost a vyzval ministra Hegera k odstoupení

Stávkovou pohotovost vyhlásil v úterý 13. listopadu Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR. Shodlo se na tom více než 130 delegátů celostátní konference, která se sešla v Praze. Vedlo je k tomu zhodnocení situace ve zdravotnictví a sociálních službách a další kroky, které připravuje Ministerstvo zdravotnictví, Ministerstvo práce a sociálních věcí a vláda.

Delegáti celostátní konference zároveň vyzvali k odstoupení ministra zdravotnictví Leoše Hegera z důvodu nezvládnutí řízení resortu zdravotnictví a uvedení mnoha nemocnic i pacientů do nejistoty a ohrožení jejich zdraví.

Konstatují, že většina kroků Ministerstva zdravotnictví a vlády vede ke zhoršování dostupnosti zdravotní péče, včetně dostupnosti lázeňské péče pro pojištěnce zdravotních pojišťoven, ohrožuje veřejné zdraví, rozbíjí solidárně nastavené systémy a poškozuje zaměstnance a pacienty.

Podle odborového svazu naprosto selhal sociální dialog s ministrem zdravotnictví, který navíc nedodržel sliby, jež dal zástupcům zaměstnanců – odborářům z Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR.

Delegáti celostátní konference zásadně odmítají:

● plánované zrušení 6000 lůžek v nemocnicích,

● zavedení dvousložkového pojistného,

● avizované snižování prostředků ze zdravotního pojištění pro resort lázní,

● snížení objemu financí na dotace pro poskytovatele sociálních služeb. Delegáti celostátní konference požadují, aby se částka na dotace zvýšila na 8,5 miliardy.

● zavádění tzv. pásmového odměňování zaměstnancům v platové sféře v obou resortech, s výjimkou jeho využití ke zvýšení platových tarifů. Odborový svaz trvá na tom, aby zaměstnanci byli v platové sféře striktně odměňováni podle příslušné platové třídy, platového stupně podle započitatelné praxe a míry jejího zápočtu a platového tarifu v platové stupnici v souladu s nařízením vlády č. 564/2006 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě, ve znění pozdějších předpisů.

Odborový svaz požaduje zachování celistvosti stávajícího systému orgánu ochrany veřejného zdraví a jeho rozsahu činností, aby byla zajištěna ochrana veřejného zdraví pro obyvatele, včetně specifických skupin, jejichž potřeby se liší podle druhu expozic, věku a zdravotního stavu. Takovou primární zdravotní péči a ochranu veřejného zdraví nelze provádět bez součinnosti všech oborů v ochraně veřejného zdraví působících. Nesouhlasí s přesunutím hygienického dozoru ve stravovacích službách na Ministerstvo zemědělství /novela zákona 110/1997 Sb.)

Odborový svaz odmítá překotné a neefektivní rušení kojeneckých a dětských center.

Delegáti celostátní konference konstatují, že kroky vlády a MPSV nepodporují rozvoj sociálních služeb v ČR a vedou resort sociálních služeb do velkých problémů. Žádají vyřešit dlouhodobost a udržitelnost financování sociálních služeb, a tím dát jistotu nejen poskytovatelům, zaměstnancům, ale i klientům sociálních služeb.

Delegáti celostátní konference požadují, aby zdravotnictví a sociální služby byly službami veřejnými.

Přidat RSS kanál

ZAJIŠŤOVACÍ FOND

Bulletin

Bulletin OS zdravotnictví a sociální péče ČR je určený funkcionářům i členům odborových organizací. V roce 2017 vychází Bulletin měsíčně a pouze v elektronické verzi.

Můj plat/mzda se v roce 2019

Archiv anket > Celkem hlasovalo: 12 lidí