Autor:
18.05.2020, 09:29 / Aktualizace: 18.05.2020, 09:33
OS a LOK-SČL vyzývají premiéra a ministra ke stanovení odměn zaměstnancům nemocnic

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR a Lékařský odborový klub Svaz českých lékařů znovu napsaly premiérovi Andreji Babišovi a ministrovi zdravotnictví Adamu Vojtěchovi a vyzývají je, aby neprodleně přistoupili ke stanovení odměn/zvláštních příplatků pro zaměstnance nemocnic a dalších lůžkových zdravotnických zařízení, zdravotní sestry v zařízeních sociálních služeb, v hospicích a domácí péči.

V Praze 13. května 2020

Vážený pane premiére,

vážený pane ministře,

znovu se na Vás, tentokráte naléhavě, obracíme se žádostí o stanovení odměn/zvláštních příplatků pro zaměstnance nemocnic, sestry ze zařízení sociálních služeb, hospiců a domácí péče.

Již dne 7. dubna jsme Vás a paní ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou oslovili s návrhem na ocenění pracovníků „první linie“ ve zdravotnictví a sociálních službách. Velmi jsme uvítali, že Ministerstvo práce a sociálních věcí, v součinnosti se sociálními partnery, materiál připravilo a vláda ho schválila.

V kontextu ocenění zaměstnanců sociálních služeb je nepochopitelné, že Ministerstvo zdravotnictví a vláda stále neřeší odměny pro ty, kteří mají na zvládnutí pandemie obrovský podíl. Nechápeme, proč Ministerstvo zdravotnictví nekoná a nenaplní usnesení Výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR ze dne 29. dubna 2020 k finančnímu ohodnocení pracovníků ve zdravotnických zařízeních v době pandemie COVID-19, stejně jak naplnilo toto usnesení ve vztahu ke zdravotnickým pracovníkům zdravotnických záchranných služeb.

Vyzýváme Vás, abyste neprodleně přistoupili ke stanovení odměn/zvláštních příplatků pro zaměstnance nemocnic a dalších lůžkových zdravotnických zařízení, zdravotní sestry v zařízeních sociálních služeb, hospiců a domácí péče. V této souvislosti znovu konstatujeme, že odměny/zvláštní příplatky je nutné řádně profinancovat a stanovit takovým způsobem, aby je zdravotnická zařízení nemohla použít na jiný účel. Opět doporučujeme využít formu dotačního titulu.

Závěrem deklarujeme, že jsme připraveni v této oblasti ke spolupráci.

za OSZSP ČR Bc. Dagmar Žitníková, v. r., předsedkyně

za LOK-SČL MUDr. Martin Engel, v. r., předseda

Přidat RSS kanál

ZAJIŠŤOVACÍ FOND

Bulletin

Bulletin OS zdravotnictví a sociální péče ČR je určený funkcionářům i členům odborových organizací. V roce 2017 vychází Bulletin měsíčně a pouze v elektronické verzi.

Osobních ochranných prostředků v práci

Archiv anket > Celkem hlasovalo: 12 lidí