Autor: Ing. et Mgr. Štěpánka Řandová, právnička OSZSP ČR
07.07.2016, 09:35 / Aktualizace: 07.07.2016, 09:40
Výpověď v pracovní neschopnosti

● Můžu dát zaměstnavateli výpověď, když jsem v současné době v pracovní neschopnosti?

Z. P., Praha

Výpověď je jednostranným právním jednáním, které vede k ukončení pracovního poměru. Výpovědí může pracovní poměr ukončit zaměstnavatel i zaměstnanec.

Ustanovení § 53 zákoníku práce stanoví, že v tzv. ochranné době nemůže dát zaměstnavatel zaměstnanci výpověď. Za ochrannou dobu se mimo jiné považuje doba, kdy je zaměstnanec uznán dočasně práce neschopným, pokud si tuto neschopnost úmyslně nepřivodil nebo nevznikla-li tato neschopnost jako bezprostřední následek opilosti zaměstnance nebo zneužití návykových látek, a v době od podání návrhu na ústavní ošetřování nebo od nástupu lázeňského léčení až do dne jejich ukončení; při onemocnění tuberkulózou se tato ochranná doba prodlužuje o 6 měsíců po propuštění z ústavního ošetřování. Zákaz výpovědi v tzv. ochranné době se však týká výlučně výpovědi ze strany zaměstnavatele.

Zaměstnanec může dát výpověď kdykoliv za trvání pracovního poměru, a to i během trvání jeho pracovní neschopnosti. Pracovní neschopnost zaměstnance tak není překážkou pro to, aby zaměstnanec zaměstnavateli doručil výpověď z pracovního poměru. Výpovědní doba pak standardně začíná běžet prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po doručení výpovědi a činí nejméně 2 měsíce.

Přidat RSS kanál

ZAJIŠŤOVACÍ FOND

Bulletin

Bulletin OS zdravotnictví a sociální péče ČR je určený funkcionářům i členům odborových organizací. V roce 2017 vychází Bulletin měsíčně a pouze v elektronické verzi.

Můj plat/mzda se v roce 2019

Archiv anket > Celkem hlasovalo: 12 lidí