Autor: Bc. Dagmar Žitníková
15.02.2021, 06:53 / Aktualizace: 15.02.2021, 06:55
Co jsme zatím udělali, abyste za extrémně namáhavou práci a úsilí obdrželi odměny?

Již začátkem roku se s premiérem Andrejem Babišem sešla předsedkyně OS Dagmar Žitníková, aby projednali situaci ve zdravotnictví. Součástí jednání byla také otázka odměn. Předsedkyně sdělila, že odbory žádají o stejné částky pro zaměstnance nemocnic jako při první vlně a navíc chtějí ocenit také zdravotníky z ambulantní sféry, a to stejnou částkou jako zdravotníky z nemocnic. Při jednání upozornila, že částka, která se objevuje v médiích (10 mld. Kč) je naprosto nedostatečná a že odbory nesouhlasí s tím, aby byly odměny pro zaměstnance nemocnic vyplacené prostřednictvím kompenzační vyhlášky = ze zdravotního pojištění.

Premiér Andrej Babiš sdělil, že s odměnami pro zdravotníky počítá, ale že je nutné kvantifikovat částky a řešit zdroje.

Předsedkyně se s premiérem dohodla, že podrobnosti odměn bude řešit s ministrem zdravotnictví Janem Blatným na jednání, které se mělo uskutečnit v úterý 13. ledna. Termín jednání s ministrem byl bohužel z akutních důvodů zrušen a nový termín jednání byl vzhledem k jednání Poslanecké sněmovny a aktuální epidemiologické situaci stanoven až na začátek února.

Dne 27. ledna zaslaly odborový svaz a LOK-SČL premiérovi Andreji Babišovi společný dopis, který mimo jiné obsahuje žádost o zapojení odborů do jednání o odměnách a znovu připomíná, že částka 10 mld. je naprosto nedostatečná.

Otázku odměn předsedkyně OS znovu otevřela v bodě různé na jednání tripartity dne 1. února. Premiér odpověděl, že s odměnami počítá, ale další jednání bude probíhat až v návaznosti na změny státního rozpočtu. Jednotlivé resorty mají předložit požadavky do 15. února.

Ve středu 3. února se zástupci odborů a zaměstnavatelů sešli s ministrem zdravotnictví Janem Blatným. Jednání mělo několik okruhů, převážná část se týkala mimořádných odměn a financování nemocnic.

K odměnám odbory sdělily:

● Navrhujeme, aby odměny obdrželi všichni zdravotníci, kteří pracují ve zdravotnických zařízeních, a to ve stejné částce 75 000 Kč.

● Navrhujeme, aby odměny ve výši 30 000 Kč, tzn. stejně, jako za první vlnu, obdrželi také nezdravotníci, kteří pracují v lůžkových zdravotnických zařízeních.

● Odměny navrhujeme financovat dvojím způsobem:

- Pro zaměstnance lůžkových zdravotnických zařízení navrhujeme stejný způsob, tzn. dotační titul.

- Pro ostatní zdravotníky (např. ambulance, dialýzy, mobilní hospice, dopravní zdravotní službu) navrhujeme řešit přes kompenzační vyhlášku, a to obdobně jako se řešila bonifikace pro domácí péči nebo sestry v sociálních službách. Návrh vychází ze skutečnosti, že Ministerstvo zdravotnictví by zřejmě nezvládlo procesovat dotační titul pro všechna zdravotnická zařízení, kterých je přes 30 000.

● Finanční zátěž by se tak rozložila mezi státní rozpočet a zdravotní pojištění. Objemy finančních prostředků na dotační titul budou téměř stejné, ze zdravotního pojištění předpokládáme výdaj okolo 9 mld. Kč. Celková částka by měla být dopočítána podle statistik Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS ČR).

● Návrh odborů podpořil předseda Asociace českých a moravských nemocnic (AČMN) Eduard Sohlich.

● Vedle finančního ocenění jsme navrhli premiérovi Babišovi a ministrovi zdravotnictví Blatnému další možné benefity pro zdravotníky, které by mohly napomoci personální stabilizaci.

● Náš návrh spočívá v tom, že by zdravotníci dostali poukazy na pobyt na lázeňskou nebo rehabilitační léčbu v určité hodnotě (např. 10 000 Kč = stravování a ubytování) a na stanovenou dobu (týden). Se zdravotními pojišťovnami by se napevno dohodl balíček vhodných procedur a jejich minimální počet, který by byl hrazený ze zdravotního pojištění. Platnost poukazů by musela být minimálně dva roky, protože nevíme, jak se bude epidemiologická situace vyvíjet. Poukazy by zdravotníci využili k regeneraci těla i duše a jejich ochota dál ošetřovat pacienty a zůstat v oboru by se znásobila. Tento návrh by pomohl nejen zdravotníkům, ale také lázním, které balancují na pokraji krachu.

● Mimo rehabilitační pobyty jsme opět otevřeli otázku výsluh a zvýšení počtu personálu. Dopis pro premiéra najdete na http://www.zdravotnickeodbory.cz/cz/clanky/1-2-2021-dopis-premierovi-s-navrhy-na-benefity-pro-zdravotniky.aspx

***

Samostatnou kapitolou jsou odměny pro zaměstnance v sociálních službách, o kterých jednáme s Ministerstvem práce a sociálních věcí. Také zde bychom chtěli najít shodu a ocenit náročnou práci všech zaměstnanců.

Přidat RSS kanál

ZAJIŠŤOVACÍ FOND

Bulletin

Bulletin OS zdravotnictví a sociální péče ČR je určený funkcionářům i členům odborových organizací. V roce 2017 vychází Bulletin měsíčně a pouze v elektronické verzi.

Osobních ochranných prostředků v práci

Archiv anket > Celkem hlasovalo: 12 lidí