Autor:
17.04.2019, 08:55 / Aktualizace: 17.04.2019, 12:50
Prohlášení členů krajských rad, výkonné rady a dozorčí rady OS k aktuální situaci

Na sto členů orgánů OS zdravotnictví a sociální péče ČR – členové výkonné rady, krajských rad a dozorčí rady – se sešlo ve dnech 10. a 11. 4. 2019 na společném jednání v Kolíně, aby vyhodnotili situaci ve zdravotnictví a sociálních službách. Na závěr jednání vydali následující prohlášení:

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR znovu důrazně upozorňuje na kritickou personální situaci ve zdravotnictví a sociálních službách.

● V nemocnicích chybí zaměstnanci všech profesí, zvláště všeobecné sestry. V současné chvíli jejich nedostatek ohrožuje pacienty.

● V sociálních službách kvůli nekonkurenceschopným platům a mzdám odcházejí pracovníci, jejich nedostatek ohrožuje klienty.

● V hygienické službě dochází z důvodu nedostatku pracovníků k situacím, kdy nelze kvalitně zabezpečit ochranu veřejného zdraví a naplnit všechny úkoly, které jim ukládá stát.

● Do zdravotnických záchranných služeb nepřicházejí noví zdravotníci, stávající jsou přetížení, extrémní množství práce má vliv na její kvalitu.

Bez pracovníků se žádná péče poskytovat nedá!

Zaměstnanci jsou přetížení, své úkoly zvládají s vypětím posledních sil. Z nemocnic a zařízení sociálních služeb zaměstnance vyhání frustrace, nemohou se postarat o pacienty a klienty podle jejich potřeb.

Oba systémy, jak zdravotnictví, tak sociální služby, jsou v České republice velmi nestabilní a hrozí jejich kolaps. Skvělé systémy péče se hroutí a to jako občané odmítáme!

Hlavní příčinou neutěšeného stavu je nedostatečné financování českého zdravotnictví a sociálních služeb. Bez navýšení peněz proto nelze většinu problémů řešit.

● Nedostatek financí se plně projevil v nemocnicích, kde nemohl být naplněn slib premiéra Andreje Babiše a ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha navýšit zvláštní příplatky nelékařským zdravotnickým pracovníkům. Místo slíbených 5000 Kč sestry obdržely v některých nemocnicích něco okolo 1000 Kč, někde ani to.

● V sociálních službách chybí 3 mld. Kč.

● V hygienické službě některá zařízení na 5% navýšení platů obdržela finance okolo 0,8 %.

Účastníci setkání vyzývají vládu, aby v zájmu občanů situaci urgentně řešila. Fungující zdravotnictví a sociální služby jsou základním předpokladem pro další rozvoj společnosti.

Jako základní stabilizační kroky Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR navrhuje:

Pro letošní rok:

● Dofinancujte sociální služby částkou 3,1 mld. Kč. Tato částka je nezbytná, shodli se na ní kraje, zaměstnavatelé a odbory.

● Zrušte přílohu č. 1 v nařízení vlády 341/2017 Sb., posílíte nejhůře odměňované zaměstnance.

● Zaveďte zvláštní dotační titul pro nemocnice, obdobně jako v roce 2017. Přes dotace umožníte naplnit slib premiéra o navýšení zvláštních příplatků. Na dotace je nezbytné uvolnit částku v minimální výši 3 mld. Kč.

● Zaveďte zvláštní dotační titul přes úřady práce na nová pracovní místa pro nelékařský zdravotnický personál v nemocnicích.

● Dofinancujte ze státního rozpočtu hygienickou službu a zdravotní ústavy. Podle propočtů odborů a zaměstnavatelů chybí jen na platy 350 mil. Kč.

Pro příští léta:

● Zvyšte platby za státní pojištěnce na úroveň osob bez zdanitelných příjmů.

● Jako základní stabilizační prvek sjednoťte odměňování zaměstnanců nemocnic pod systém platů. Tarify jsou základní jistota nezpochybnitelného příjmu.

● Zákonem nastavte parametry pro nemocniční síť, která bude základem pro poskytování zdravotní péče.

● Změňte dotační tituly pro sociální služby na mandatorní výdaj státního rozpočtu.

Přidat RSS kanál

ZAJIŠŤOVACÍ FOND

Bulletin

Bulletin OS zdravotnictví a sociální péče ČR je určený funkcionářům i členům odborových organizací. V roce 2017 vychází Bulletin měsíčně a pouze v elektronické verzi.

Můj plat/mzda se v roce 2019

Archiv anket > Celkem hlasovalo: 12 lidí