Autor: Marie Klírová
18.10.2019, 15:15 / Aktualizace: 18.10.2019, 22:30
Mítink ČMKOS Konec levné práce již popáté

Již popáté se sjeli do Prahy odboráři na mítink Konec levné práce pořádaný Českomoravskou konfederací odborových svazů. Tentokrát se konal v úterý 17. září ve Foru Karlín a jeho heslo znělo: Kolektivní vyjednávání – klíč k lepšímu životu. Mezi více než 1500 odboráři z celé republiky bylo také téměř 150 členů Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR.

Záznam celé akce najdete na webu ČMKOS: https://www.cmkos.cz/cs/obsah/219/video-mitink-konec-levne-prace-2019/171929

Přednesené prezentace s velmi zajímavými údaji a bohatou fotodokumentaci z akce najdete na webu ČMKOS: https://www.cmkos.cz/cs/obsah/219/pozadujeme-rust-mezd-o-6-7/170120

Další fotografie najdete na webu odborového svazu:

Mítink zahájila pětiminutová laserová show.

Místopředsedkyně ČMKOS Radka Sokolová v úvodním slově shrnula výsledky, jichž se odborům od roku 2015 podařilo dosáhnout v kolektivním vyjednávání.

Mítink moderoval předseda ČMKOS Josef Středula. Uvedl, že Česká republika má šestou nejvyšší míru zisku v zemích EU, ale ve mzdách je až sedmá od konce. Požadavky odborů nejsou ultimativní, je to přání. Odbory chtějí, aby se investovalo a byl zisk, ale chtějí také, aby z něj něco měli i zaměstnanci a jejich rodiny. Připomněl několikatisícové rozdíly v odměňování mezi organizacemi, kde působí odbory, a organizacemi, kde odbory nepůsobí. Ve společnosti s kolektivní smlouvu činí průměrná mzda 37 221 korun a mediánová mzda 32 723 korun, ve společnosti, kde nejsou odbory a není podepsaná kolektivní smlouva, je průměrná mzda 33 790 korun a mediánová mzda 28 153 korun.

Zdůraznil také, že pracovník v ČR za svoji čtyřicetiletou kariéru odpracuje o 11 let víc než v Německu.

S informací o situaci ve zdravotnictví a v sociálních službách vystoupila předsedkyně odborového svazu Dagmar Žitníková. Seznámila s důvody vzniku Krizového štábu 9 proti kolapsu zdravotnictví a s jeho požadavky, s personální krizí ve zdravotnictví, zhoršující se dostupností a kvalitou zdravotní péče.

U vchodu do Fora Karlín bylo možné podepsat Petici proti zhoršování dostupnosti a kvality zdravotní péče.

Na mítinku byla představena studie ČMKOS s názvem Šance na přibližování českých mezd vyspělé EU, viz na: https://www.cmkos.cz/cs/obsah/219/studie-cmkos-sance-na-priblizovani-ceskych-mezd-vyspele-eu/170117

Akci přijela osobně podpořit místopředsedkyně Evropské odborové konfederace Esther Lynch.

Na závěr Josef Středula definoval hlavní požadavky odborů pro příští období. Pro rok 2020 ČMKOS doporučuje požadovat růst mezd ve výši 6-7 procent, podle konkrétní situace. Zároveň chce dosáhnout zvýšení minimální mzdy na 15 000 Kč, zkrácení pracovní doby o půl hodiny bez krácení mzdy a pět týdnů dovolené pro všechny. Odbory požadují také uzavření Národní dohody pro ČR, která by měla přinést udržitelnou vizi ekonomického rozvoje naší země.

Přidat RSS kanál

ZAJIŠŤOVACÍ FOND

Bulletin

Bulletin OS zdravotnictví a sociální péče ČR je určený funkcionářům i členům odborových organizací. V roce 2017 vychází Bulletin měsíčně a pouze v elektronické verzi.

Můj plat/mzda se v roce 2019

Archiv anket > Celkem hlasovalo: 12 lidí