Autor:
18.03.2021, 18:32 / Aktualizace: 18.03.2021, 18:35
OS požaduje odměny pro záchranáře i hygieniky a vyšší příplatky pro záchranáře

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR souhlasí s návrhem ministra zdravotnictví Jana Blatného, aby i záchranáři obdrželi mimořádné odměny za práci při druhé vlně pandemie COVID-19 ve stejné výši jako ostatní zdravotníci, tedy 75 000 Kč hrubého, ovšem s podmínkou, že ministr bude zároveň řešit jejich příplatky. Předsedkyně odborového svazu Dagmar Žitníková to dnes napsala ministrovi Blatnému.

O tématu jednalo vedení odborového svazu s ministrem Blatným v úterý 16. března, kdy požadovalo pro záchranáře odměny ve výši 120 000 Kč, protože nepobírají na rozdíl od svých kolegů z intenzivní péče z lůžkových zdravotnických zařízení žádné zvláštní příplatky za ošetřování pacientů s onemocněním COVID-19 a přitom téměř polovinu jejich výjezdů představují zásahy u COVID pozitivních pacientů. Ve svém dnešním dopise proto předsedkyně Žitníková ministra zároveň žádá o systémové řešení zvláštních příplatků, a to ve formě právní úpravy.

Předsedkyně Žitníková rovněž požaduje, aby odměny ve výši 75 000 Kč dostali také zaměstnanci hygienických stanic a zdravotních ústavů.

Předsedkyně sděluje, že odborový svaz podporuje očkování, připomíná, že v nemocnicích je třeba očkovat i zaměstnance nezdravotnických profesí, a požaduje, aby se při testování používaly pouze antigenní testy, které prošly validními studiemi a mají certifikaci.

Kvůli příplatkům pro zaměstnance záchranek se Žitníková zároveň obrací na hejtmanky a hejtmany všech krajů se žádostí, aby záchranářům přiznali zvláštní příplatek v maximální výši, tj. 7500 Kč, a aby podpořili snahu odborového svazu o začlenění financí na příplatky pro záchranáře do nové kompenzační vyhlášky.

Foto Jana Hnyková

Dopis ministrovi a dopis hejtmankám a hejtmanům viz níže jako soubory ke stažení.

Přidat RSS kanál

ZAJIŠŤOVACÍ FOND

Bulletin

Bulletin OS zdravotnictví a sociální péče ČR je určený funkcionářům i členům odborových organizací. V roce 2017 vychází Bulletin měsíčně a pouze v elektronické verzi.

Osobních ochranných prostředků v práci

Archiv anket > Celkem hlasovalo: 12 lidí