Autor: Bc. Dagmar Drobíková, členka KR Moravskoslezského kraje
18.04.2014, 10:58 / Aktualizace: 18.04.2014, 11:00
Transformace sociálních služeb… A co zaměstnanec?

Krásná myšlenka a ušlechtilý cíl, který se nese plošně republikou. Mluví se o předpokladu šťastného života lidí se zdravotním postižením, když budou žít v běžných bytech, chráněných bydleních, domovech, kde jich už nebude blízko sebe bydlet víc než 12 a budou v jedno či dvoulůžkových pokojích. Transformace už má své výsledky, příklady dobré praxe, ale zase tak moc se o nich na běžné veřejnosti nepíše a nemluví.

Časopis Rezidenční péče přináší aktuální články z dění a když je dobře a je osvícený management, dají se k dispozici zaměstnancům. A ti o nich debatují mezi sebou a není divu, že mají hodně pochybností. Je národním zvykem chlubit se úspěchy, ale neúspěchy raději neuvádět.

Zaměstnanci uvažují o situaci ve svém zařízení, kde zrovna pracují. Vidí své klienty, jednají s jejich rodiči, opatrovníky, blízkými, zpracovávají jejich informace. Mnohdy se dostávají do nemilé situace, kdy ještě nedokážou odpovědět na všechny otázky, protože se teprve v procesu transformace začínají vzdělávat. Zajímají se o to, jak to jinde jde – ne, že nejde! Porovnávají podmínky pro svou práci a tuší, že může pro ně nastat situace, kdy nebudou potřební (určité profese), nebo že to nezvládnou a budou muset hledat jinou práci.

Budou mít i nadále oporu v odborové organizaci? Kde bude mít sídlo? Jaké budou společné aktivity – sportovní, kulturní, když budou mít pracoviště vzdálená od sebe i 20 km! Jak se bude pracovat inspektorovi BOZP na kontrole dodržování podmínek v práci, co vlastně bude muset být v nových domech, budou tam mít zaměstnanci svou denní místnost a budou používat OOPP? A co kontroly hygieny? Jak se bude dodržovat zákoník práce, jaká bude pracovní doba, zůstanou alespoň nějaké benefity atd.

Těch otázek je velmi mnoho. Bylo by dobré, kdyby naši odboráři, kteří již mají některé poznatky, do Bulletinu krátce napsali, co se ve vztahu k zaměstnancům v této situaci nejen podařilo, ale kde vznikly problémy a na co si máme dohlédnout.

Děkuji za všechny názory, které projevíte, třeba i jen na mou e-mailovou adresu: dagmar.drobikova@tiscali.cz

Přidat RSS kanál

ZAJIŠŤOVACÍ FOND

Bulletin

Bulletin OS zdravotnictví a sociální péče ČR je určený funkcionářům i členům odborových organizací. V roce 2017 vychází Bulletin měsíčně a pouze v elektronické verzi.

Můj plat/mzda se v roce 2019

Archiv anket > Celkem hlasovalo: 12 lidí