Autor:
15.10.2018, 09:55 / Aktualizace: 16.10.2018, 13:01
S poslanci a řediteli záchranek jsme probírali možnosti benefitů pro záchranáře

V úterý 18. září v Poslanecké sněmovně jednal podvýbor pro zdravotnické záchranné služby, který měl na svém programu jako jeden z bodů „Možnosti odchodu do důchodu zdravotnických pracovníků zdravotnických záchranných služeb“. Jednání řídil předseda podvýboru MUDr. Milan Brázdil (ANO) a zúčastnili se další poslanci „záchranáři“ – MUDr. Jiří Mašek (ANO) a Mgr. Jana Pastuchová (ANO). Pozváni byli zástupci zdravotnických záchranných služeb, předsedkyně OS Dagmar Žitníková, zástupce MPSV a ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR doc. RNDr. Ladislav Dušek.

V diskuzi se jednalo o možnostech benefitů a zatraktivnění práce na zdravotnických záchranných službách a také o možnosti dřívějšího odchodu do důchodu zdravotnických pracovníků.

Všichni účastníci se shodli na náročnosti práce na záchranných službách, na zvyšování počtů výjezdů a na nespravedlivém nastavení ocenění práce záchranářů a také zaměstnanců dispečinků ohledně možných sociálních výhod.

Předsedkyně OS Dagmar Žitníková seznámila přítomné s původním návrhem odborového svazu na sociální zohlednění náročnosti povolání zdravotníků na záchranných službách, který odborový svaz opakovaně předkládal. Připomněla návrhy na výsluhy, rekondiční pobyty a další. Informovala přítomné o vyjednávání o platech a všechny požádala o podporu požadavků odborů.

Doc. Ladislav Dušek uvedl počty zaměstnanců, kterých by se případné sociální výhody týkaly.

Ředitelé jednotlivých záchranných služeb uvedli své zkušenosti z praxe a podpořili návrh na možnost dřívějšího odchodu do důchodu.

Všichni účastníci se shodli, že možnosti dřívějšího odchodu do důchodu by z existenčních důvodů zcela jistě nevyužili všichni zaměstnanci, ale jen ti, kteří již například ze zdravotních důvodů nemohou dále pracovat.

Návrh na sociální výhody pro zaměstnance záchranných služeb a možnost dřívějšího odchodu do důchodu všichni přítomní podpořili a velmi vítají snahu poslanců tuto záležitost řešit.

Přidat RSS kanál

ZAJIŠŤOVACÍ FOND

Bulletin

Bulletin OS zdravotnictví a sociální péče ČR je určený funkcionářům i členům odborových organizací. V roce 2017 vychází Bulletin měsíčně a pouze v elektronické verzi.

Platy a mzdy u nás se od roku 2017, případně již od konce roku 2016

Archiv anket > Celkem hlasovalo: 12 lidí