Autor: Ing. Ivana Břeňková
19.11.2018, 16:14 / Aktualizace: 10.12.2018, 08:06
Změny v odměňování státních zaměstnanců od 1. 1. 2019

Od 1. ledna 2019 vstoupí v účinnost novelizované  nařízení vlády č. 304/2014 Sb., o platových poměrech státních zaměstnanců.

Vláda na svém jednání dne 14. listopadu schválila návrh nařízení vlády, kterým se budou od 1. ledna navyšovat platové tarify a současně se budou uplatňovat podmínky pro přiznání některých příplatků.

Úprava platů – platových tarifů

Mění se nařízení vlády č. 304/2014 Sb., o platových poměrech státních zaměstnanců, ve znění pozdějších předpisů, a to nařízením vlády č., které zatím není zveřejněno.

Na koho se přesně vztahuje která stupnice platových tarifů pod přílohami číslo 2 a 3 je uvedeno v novelizovaném znění nařízení vlády č. 304/2014 Sb. Zařazení do stupnic zůstává beze změny proti stavu k 31. 12. 2018.

Tabulky stupnice platových tarifů k nařízení vlády č. 304 platné od 1. 1. 2019 najdete níže jako soubor ke stažení.

Níže uvádíme pro nás nejčastější pozice a navýšení platových tarifů od 1. ledna 2019:

Příloha č. 2 Stupnice platových tarifů platí pro státní zaměstnance, kromě lékařů orgánu sociálního zabezpečení nebo lékařů orgánu ochrany veřejného zdraví.

Platové tarify se od 1. ledna 2019 navyšují ve všech platových třídách o 5%.

Příloha č. 3 Stupnice platových tarifů pro lékaře orgánu sociálního zabezpečení, lékaře orgánu ochrany veřejného zdraví.

Platové tarify se navyšují pro lékaře, kterým náleží platová třída 11 – 13 o 7 %

Platové tarify se navyšují pro lékaře, kterým náleží platová třída 14 – 16 o 2 %.

Příplatek za službu ve ztížením pracovním prostředí – zvýšení spodní hranice

Novelizované nařízení vlády stanovuje výši příplatku v rozmezí od 500 – 1800 Kč.  Příplatek se určuje státnímu zaměstnanci podle míry rizika, intenzity a působení ztěžujících vlivů.

Zvláštní příplatky

Práce ovlivněné ztěžujícími vlivy jsou podle míry ztěžujících vlivů rozděleny do pěti skupin správních činností.

Od 1. ledna se budou zvyšovat spodní hranice příplatků o 25 % ve všech skupinách správních činností. Horní hranice zůstávají beze změny.

Skupiny správních činností:

I. skupina  500 – 1300 Kč/měsíčně

mezi služby je zařazena také Služba vykonávaná střídavě ve dvousměnném provozním  režimu.

Byla vypuštěna služba v  třísměnném nebo nepřetržitém provozního režimu.

Ostatní uvedené služby jsou beze změny.

II. skupina 750 – 2500 Kč/měsíčně

Mezi službu je nově zařazena Služba vykonávaná střídavě ve třísměnné nebo nepřetržité provozního režimu.

Výši zvláštního příplatku stanoví služební orgán podle četnosti střídání provozních režimů, jejich náročnosti a obtížnosti spočívající v rozsahu výkonu služby v noční době, v sobotu, v neděli a ve svátek, v míře zátěže na lidský organismus způsobené změnou přirozeného biorytmu a v míře omezení osobního života.

Služba byla přeřazena ze skupiny I.

Ostatní uvedené služby i v ostatních skupinách jsou beze změny.

Pro služební místo se určí pouze jeden zvláštní příplatek s výjimkou příplatku za službu ve směnách, které se posuzují samostatně.

Přidat RSS kanál

ZAJIŠŤOVACÍ FOND

Bulletin

Bulletin OS zdravotnictví a sociální péče ČR je určený funkcionářům i členům odborových organizací. V roce 2017 vychází Bulletin měsíčně a pouze v elektronické verzi.

Platy a mzdy u nás se od roku 2017, případně již od konce roku 2016

Archiv anket > Celkem hlasovalo: 12 lidí