Autor:
22.05.2017, 07:35 / Aktualizace: 22.05.2017, 07:39
OS vyzývá vládu: zvyšte neprodleně platy a mzdy v sociálních službách

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR vyzývá vládu, zvláště pak ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou, aby neprodleně učinila všechny kroky nezbytné k výraznému zvýšení platů a mezd zaměstnancům v sociálních službách.

Odborový svaz připomíná, že ve zdravotnictví vedlo letité ignorování jeho upozorňování na neúnosnou situaci zaměstnanců a jeho požadavků na zlepšení pracovních podmínek, včetně platů a mezd, k současné vážné personální krizi, která pro pacienty znamená zhoršování a omezování poskytované péče, stěhování na jiná lůžka, uzavírání oddělení atd.

V sociálních službách je situace obdobná, jejich klienti jsou však na tom mnohdy hůř než pacienti ve zdravotnictví, jsou bezbrannější a bezmocnější a zcela závislí na poskytované péči. Přesunout je není kam, péči o ně nelze odložit. A chybějící ruce personálu nelze ničím nahradit.

Přesto je odměňování těch, kdo tuto fyzicky a psychicky mimořádně vyčerpávající péči zajišťují, jedno z nejhorších v republice.

Už dnes chybějí v každém kraji desítky, někde asi stovky, zaměstnanců, kteří o klienty sociálních služeb pečují. A mnozí další se kvůli přetěžování a mizernému odměňování k odchodu chystají. Na opuštěné pracovní místo se nový zaměstnanec hledá týdny. Když už konečně nastoupí, často vydrží jen do první výplaty, někdy končí s první směnou.

Odborový svaz proto vyzývá vládu, aby bez dalšího otálení učinila jím opakovaně navrhované kroky, které mohou zabránit dalšímu prohlubování personální krize v sociálních službách.

Odborový svaz požaduje:

1) Zrušení nejnižších dvou tarifních tabulek, na němž již několik měsíců panuje politická shoda, a zároveň přeřazení pracovníků v sociálních službách a sociálních pracovníků do stupnice platových tarifů ke zdravotnickým pracovníkům. Upozorňuje při tom na skutečnost, že tímto přeřazením pouze dojde k nápravě historických chyb, kdy původně zdravotničtí pracovníci byli v zařízeních sociálních služeb přeřazeni na pracovníky v přímé péči, čímž došlo ke snížení jejich platového ohodnocení o 17 procent.

2) Přiznání připravovaného příplatku za směnnost, který má být v nemocnicích poskytován nelékařským zdravotnickým pracovníkům pracujícím ve směnném režimu, také zaměstnancům pracujícím ve směnném provozu v sociálních službách.

Přidat RSS kanál

ZAJIŠŤOVACÍ FOND

Bulletin

Bulletin OS zdravotnictví a sociální péče ČR je určený funkcionářům i členům odborových organizací. V roce 2017 vychází Bulletin měsíčně a pouze v elektronické verzi.

Můj plat/mzda se v roce 2019

Archiv anket > Celkem hlasovalo: 12 lidí