Autor: Marie Klírová
20.08.2020, 17:29 / Aktualizace: 12.10.2020, 10:46
Tisková konference OS a LOK-SČL k odměňování ve zdravotnictví

Odměňování zaměstnanců ve zdravotnictví v letošním roce a představa odborů o zvýšení platů a mezd ve zdravotnictví v roce 2021 byly tématem společné tiskové konference Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR a Lékařského odborového klubu – Svazu českých lékařů, která se konala ve středu 19. srpna v Praze.

Předsedkyně OS Dagmar Žitníková připomněla, že se odborům za jarní období pandemie COVID-19 podařilo i přes nesouhlas ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha prosadit odměny pro všechny zaměstnance nemocnic. Ocenila přístup premiéra Andreje Babiše a ministryně financí Aleny Schillerové, se kterými se odborům podařilo tyto mimořádné odměny pro zaměstnance nemocnic dojednat.

Předseda LOK-SČL Martin Engel doplnil, že pro odbory je pozitivní zprávou také skutečnost, že premiér Andrej Babiš slíbil zvýšení plateb za státní pojištěnce, což znamená, že do systému přiteče dalších 50 mld. Kč navíc. Jde však o to, aby tyto peníze neskončily pouze na účtech zdravotních pojišťoven, ale aby se dostaly přímo do zdravotnictví, na úhradu zdravotní péče. Připomněl, že zvýšení plateb za státní pojištěnce odbory požadují již dlouhodobě.

Předsedkyně Dagmar Žitníková zdůraznila, že nemocnice se stále potýkají s nedostatkem personálu, podle statistických údajů v nemocnicích chybí 2500 sester, ve skutečnosti je to ale mnohem více. Uvedla, že pro příští rok odbory požadují pro zaměstnance ve zdravotnictví zvýšení platových tarifů o 15 %.

Předseda Engel dodal, že navrhované zvýšení o 15 % by měl stát akceptovat, protože je to jedna z klíčových podmínek pro stabilizaci zaměstnanců nemocnic. Tímto zvýšením platů by dala vláda najevo, že si váží práce zdravotníků, zejména v nemocnicích. Mohlo by to napomoci snížit počet absolventů lékařských fakult, kteří nechtějí nastoupit do zdravotnictví nebo chtějí odejít do zahraničí.

Dagmar Žitníková uvedla, že odbory se nezajímají jen o platy a pracovní podmínky zaměstnanců zdravotnictví, ale také o úroveň péče o pacienty. Zvýšení plateb za státní pojištěnce je důležité i v této souvislosti. Odbory podporují návrhy zaměstnavatelů k úhradové vyhlášce pro rok 2021, tedy aby nemocnice dostaly finance, které požadují, aby mohly zajistit rozšíření zdravotní péče a investovat do svého dalšího rozvoje a do obnovy budov a zařízení.

Záznam tiskové konference najdete na webu Českomoravské konfederace odborových svazů: https://www.cmkos.cz/cs/obsah/219/tk-odboru-k-odmenovani-ve-zdravotnictvi/267353

Foto autorka

Přidat RSS kanál

ZAJIŠŤOVACÍ FOND

Bulletin

Bulletin OS zdravotnictví a sociální péče ČR je určený funkcionářům i členům odborových organizací. V roce 2017 vychází Bulletin měsíčně a pouze v elektronické verzi.

Osobních ochranných prostředků v práci

Archiv anket > Celkem hlasovalo: 12 lidí