Autor: Ladislav Kucharský
07.10.2015, 10:52 / Aktualizace: 08.10.2015, 09:31
Na kuželkách opět ve velkém počtu

Jak už napovídá titulek, letošní turnaj v kuželkách pořádaný Odborovým svazem zdravotnictví a sociální péče ČR byl opravdu hodně početný. Předběžně přihlášených bylo 46 družstev a upřímně řečeno, pokud by se taky všichni zúčastnili, měli bychom asi problém. Nakonec přijelo třicet devět družstev, což v přepočtu znamená účast 156 členů našich základních organizací. A to je nádherná účast. Na tradiční místo, tedy do Blanska, se o víkendu 2. až 4. října sjeli kuželkáři amatéři z celé naší krásné vlasti a oněch 156 sportovně různě nadaných, avšak srdcem sportovně velmi naladěných lidí svádělo přátelské souboje v zisku bodů od brzkého rána.

Při tomto počtu účastníků to nejde jinak, než abychom začali v půl osmé, což znamená být nejpozději ve čtvrt na osm v kuželně, hodit se do sportovního a trošičku se rozehřát, aby úderem půl osmé mohly spadnout první shozené kuželky.

Na turnaji byly chvíle plné sportovního napětí i chvíle úsměvnější než úsměvné, a to zejména když na dráhu nastoupila různě „upravená“ družstva. Nebojte, nejednalo se o úpravy čehokoli jiného než úpravy oblečení. A tak nám tam třeba hrálo družstvo „důchodců“ či jiné výkvěty! Lidem tak opět nechyběl úsměv na tváři – a to je důležité.

Letošní ročník se nesl v pozvolném duchu a od první chvíle, tedy od pátečního odpoledne, jsme avizovali, že nejkrásnější pohár obdrží Čulibrk, čili ten nejhorší účastník turnaje. Ptáte se proč? No přece proto, aby nám nešlo jen o honbu za body, ale i o to podpořit, zejména duševně, ty z vás, kteří přijedete na kuželky se zájmem, se zápalem, ale přece jen nepatříte mezi špičkové kuželkáře a na „bednu“ si nikdy nesáhnete.

A taky že jo! Letošní boj o Čulibrka byl opravdu lítý a poprvé v historii našich turnajů se nám stalo, že o Čulibrkovi musely rozhodovat body za dorážení. Stalo se totiž, že nejnižšího počtu bodů dosáhli dva účastníci, a tak nastoupila platná pravidla a držitelem Čulibrka se stal ten, který měl horší skóre v počtu shozených kuželek v kategorii „dorážení“.

A jestliže jsme měli rušno na konci tabulky, tak na její špici byl zaznamenán taky jeden rekord! Poprvé v historii našich turnajů byla zdolána hranice tisíce bodů v kategorii družstev! A nakonec ještě jedna malá zajímavost, či statistická kuriozita. Při hře se zapisují výsledky vždy po dvou družstvech na jednotlivých drahách, takže na konci turnaje mám 20 hodnotících lístků. No a letos se nám sešla vítězná družstva žen a mužů na jednom hodnotícím lístku, čili hrála ve stejný čas na stejných dráhách vedle sebe a ještě si ty dráhy, samozřejmě dle pravidel, vzájemně prohazovala.

Večer na slavnostním vyhodnocení už byli všichni zvědaví a jako obvykle bylo hodně veselo a strašně rušno. Letošní předávání pohárů a cen si vzal pod svá křídla místopředseda odborového svazu Mgr. Lubomír Francl, který zároveň poděkoval všem účastníkům za jejich výkony a vyjádřil hlubokou úctu a obdiv ke všem lidem, kteří si dokážou naplánovat svůj volný čas tak, aby mohli po náročné práci přijet na takovýto turnaj a ještě tam podat velmi dobré výkony. Potom již následovalo rozdávání cen.

Začali jsme kategorií jednotlivců mužů, kde se na třetím místě umístil Jaroslav Josífek z FN Brno, který nakoulel 267 bodů. Druhý skončil s 271 body Jaroslav Pristanda z Oblastní nemocnice Jičín. A nejlepším hráčem mezi muži byl Jaroslav Holý, rovněž z Oblastní nemocnice Jičín.

V kategorii jednotlivkyň žen byl o třetí a druhé místo opět rozstřel v podobě získaných bodů za dorážku, neboť obě dámy nahrály shodně 251 bodů. Na třetím místě se na základě horšího výsledku v dorážce umístila Jitka Pristandová z Oblastní nemocnice Jičín, která nahrála 251 bodů, z toho 86 v dorážce. Druhá skončila Radka Züglerová z FN 2 Plzeň, která v dorážce shodila 99 kuželek. Na trofej nejvyšší si letos, stejně jako vloni, sáhla Eva Bučková, která nahrála 256 bodů.

Jak jsem již avizoval, v hodnocené kategorii družstev mužů a smíšených došlo k překročení hranice 1000 bodů! Ale začneme od třetího místa, které získalo družstvo Fakultní nemocnice Brno se ziskem 872 bodů. Druhé místo vybojovalo družstvo mužů z Psychiatrické nemocnice Opava se ziskem 880 bodů a avizované hvězdné první místo družstev mužů se ziskem 1004 bodů získalo družstvo Oblastní nemocnice Jičín!!!

A nakonec koruna našeho tvorstva, kategorie družstev žen. Třetí v této kategorii skončila děvčata reprezentující Psychiatrickou nemocnici Opava, která nahrála 869 bodů. Druhá byla sympatická děvčata z Oblastní nemocnice Jičín s 899 body a první místo získala špičkovým výkonem děvčata z FN Brno, letos s 910 body.

No a nakonec ten Čulibrk. Letos znamenal hranici 84 bodů. Z konečného hodnocení vyšla vítězně Jarka Carrasco, která nahrála v dorážce pouhých 33 bodů, a tak definitivně „dorazila“ všechny ostatní zájemce o trofej pro posledního hráče. Nechyběl jí ale široký úsměv na tváři a o to nám přece šlo!

Kompletní výsledkové listiny viz níže jako soubory ke stažení.

Stejně jako vloni na tomto místě chci popřát nám všem, abychom pokračovali a udržovali tradici turnaje v kuželkách i příští rok, v kuželně hráli jako o život a přitom se na sebe usmívali. A abychom se po dnu plném sportovních výkonů uměli bavit, dovádět a tancovat. To je v životě stejně důležité jako vše ostatní. Děkuji všem zúčastněným.

Foto autor

Přidat RSS kanál

ZAJIŠŤOVACÍ FOND

Bulletin

Bulletin OS zdravotnictví a sociální péče ČR je určený funkcionářům i členům odborových organizací. V roce 2017 vychází Bulletin měsíčně a pouze v elektronické verzi.

Osobních ochranných prostředků v práci

Archiv anket > Celkem hlasovalo: 12 lidí