Autor: Bc. Dagmar Žitníková
20.04.2021, 22:00 / Aktualizace: 27.04.2021, 12:55
Odborový svaz uspěl! Záchranáři dostanou mimořádné odměny ve výši až 120 000 Kč!

Na základě intenzivního úsilí odborového svazu, a za podpory premiéra Andreje Babiše, se podařilo přesvědčit ministra zdravotnictví Petra Arenbergera, aby v kompenzační vyhlášce vyčlenil finanční prostředky na odměny zdravotnických pracovníků, kteří pracují na zdravotnických záchranných službách, finanční částky, které zaměstnavatelům umožní vyplatit mimořádné odměny až ve výši 120 000 Kč.

Návrh odborového svazu na mimořádné odměny pro zdravotnické pracovníky pracující na zdravotnických záchranných službách ve výši 120 000 Kč vychází ze znalosti situace a konkrétních podnětů zaměstnanců.

Práce na zdravotnické záchranné službě je psychicky a fyzicky extrémně náročná, v období pandemie COVID-19 se zvýšila zvláště délka výjezdů záchranářů a počet volání na dispečink zdravotnické záchranné služby, a to téměř o třetinu. Vysoký je také objem výjezdů ke COVID-19 pozitivním pacientům. Z celkového počtu výjezdů tyto zásahy tvoří skoro 40 %.

Zdravotničtí pracovníci ve zdravotnických záchranných službách navíc nepobírají, na rozdíl od svých kolegů z intenzivní péče z lůžkových zdravotnických zařízení, žádné zvláštní příplatky za ošetřování pacientů s onemocněním COVID-19.

Zvláštní příplatek hodnotí náročnost práce a ztěžující pracovní podmínky a tato podstata je na zdravotnické záchranné službě naplněna. Používání osobních ochranných pracovních prostředků, způsob péče o pacienty se v intenzivní péči, kterou přednemocniční neodkladná péče poskytovaná zdravotnickou záchrannou službou je, v ničem neliší.

Odbory navrhovaná odměna, oproti ostatním zvýšená o 45 000 Kč, představuje hodinový příplatek za ztížené pracovní prostředí ve výši 56 Kč (45 000 Kč/802,5 hod.). Při vědomí toho, že většina nemocnic vyplatila a vyplácí vyšší částky, byl pro nás návrh nepodkročitelný.

Přidat RSS kanál

ZAJIŠŤOVACÍ FOND

Bulletin

Bulletin OS zdravotnictví a sociální péče ČR je určený funkcionářům i členům odborových organizací. Bulletin vychází měsíčně, od roku 2017 pouze v elektronické verzi.

Osobních ochranných prostředků v práci

Archiv anket > Celkem hlasovalo: 12 lidí