Autor: Lubomír Francl
22.04.2016, 08:03 / Aktualizace: 22.04.2016, 08:06
Zajišťovací fond v prvním čtvrtletí roku 2016

Také v letošním roce vyplácí OS svým členům dary ze Zajišťovacího fondu. V prvním čtvrtletí bylo na OS evidováno 737 žádostí, což je o 88 žádostí více než v prvním čtvrtletí roku 2015. Schváleno bylo do 31. 3. 2016 celkem 485 žádostí, na které byly vyplaceny dary v celkové výši 331 200 Kč. 41 žádost byla zamítnuta.

V tabulkách uvedených níže je podrobná statistika.

Zajišťovací fond v roce 2016 vyplacené žádosti

období

Počet položek

Pracovní neschopnost

OČR

Hospitalizace

Narození dítěte

Úmrtí člena

Dar dítěti při úmrtí člena

Celkem

Kč

Leden

233

Únor

64

Březen

188

I. čtvrtletí

485

Zajišťovací fond v roce 2016 zamítnuté žádosti

Období

Počet položek

Nedodržená lhůta 3 měs.

Nedodržená doba pro čerpání

Žadatel není členem ZF

Žadatel již v kalendářním roce čerpal

Trvání události je kratší než určuje statut ZF

Nesplněny důvody statutu

Neplnění povinností ZO (odvody, hlášenky)

1. čtvrtletí

41

7

18

1

14

1

0

Jak je vidět, nejvíce zamítnutých žádostí bylo z důvodu nedodržení lhůty pro čerpání. V praxi jsou to ty případy, kdy člen byl evidován v Zajišťovacím fondu kratší dobu než 1 rok, která je podmínkou pro čerpání daru podle platného Statutu Zajišťovacího fondu. Ale v letošním roce se vyskytly i případy, kdy člen čerpal u zaměstnavatele neplacené volno a do Zajišťovacího fondu po dobu neplaceného volna nepřispíval. Neplacené volno není podle Statutu Zajišťovacího fondu důvodem pro neplacení příspěvků do Zajišťovacího fondu, a proto pokud člen neplatí příspěvek do Zajišťovacího fondu, nemá nárok na čerpání darů.

Poměrně vysoký počet zamítnutých žádostí z důvodu, že člen již na danou událost v kalendářním roce čerpal, je způsoben i tím, že sice žádost byla odeslána na OS v roce 2016, ale událost (a nárok na čerpání daru) vznikla již v roce loňském, kdy člen již dar čerpal. Rozhodujícím údajem je datum, kdy nárok na čerpání daru vznikl, a ne datum doručení na OS.

V současné době je již v provozu program pro evidenci členů TREWIS ZO pro základní organizace (viz článek níže). V tomto programu je možné kontrolovat, kdo z členů ZO již v kalendářním roce čerpal dar na nějakou událost. To by mělo zamezit posílání žádostí na čerpání darů na událost, na kterou již v kalendářním roce člen čerpal, a znamená to i ulehčení práce pracovnic OS, které se žádostmi na OS zabývají.

Věřím, že i přes některé drobné problémy Zajišťovací fond slouží našim členů a plní účel, ke kterému byl založen.

Přidat RSS kanál

ZAJIŠŤOVACÍ FOND

Bulletin

Bulletin OS zdravotnictví a sociální péče ČR je určený funkcionářům i členům odborových organizací. V roce 2017 vychází Bulletin měsíčně a pouze v elektronické verzi.

Můj plat/mzda se v roce 2019

Archiv anket > Celkem hlasovalo: 12 lidí