Autor:
25.01.2021, 12:31 / Aktualizace: 08.02.2021, 09:47
Zemřela naše kamarádka a bývalá místopředsedkyně OS Jana Dvořáková

S velkou lítostí oznamujeme, že sobotu 23. ledna ve věku 77 let zemřela po těžké nemoci naše kamarádka, zdravotní sestra a bývalá místopředsedkyně OS zdravotnictví a sociální péče ČR Jana Dvořáková.

Všichni jsme ji znali jako skvělou a obětavou ženu, které rozdávala úsměvy a dobrou náladu a dodávala energii všem okolo, a to nejen při práci ve své náročné zdravotnické profesi či později při vyčerpávajících jednáních, jež vedla jako odborářka, ale dokonce i v situacích, kdy jí osobně nebylo úplně dobře. Nikdy jí nic nebylo zatěžko, na každého si našla čas, všechny povzbuzovala a když bylo třeba pustit se do jakékoliv práce, šla příkladem a nic nevzdávala. Milovala svoji práci, cestování, svoji zahrádku a květiny vůbec a samozřejmě hlavně svoji rodinu. Prožila bohatý život naplněný nezištnou prací pro druhé i láskou, kterou rozdávala i dostávala.

Čest její památce.

Kondolence doručené na adresu odborového svazu předáme rodině.

Jana Dvořáková

Jana Dvořáková svoji profesní dráhu zdravotní sestry zahájila na neurologickém oddělení ve FN Motol, poté pracovala na interním oddělení ve FN na Karlově náměstí. Později začala působit v sociální péči – zprvu v pečovatelské službě, pak v ústavní péči v okrese. Pomáhala budovat od základu pečovatelskou službu, přesvědčovala ostatní o potřebě domů s pečovatelskou službou, středisek osobní hygieny a vytvoření zázemí pro pečovatelky.

Po politických změnách po roce 1989 se stala místopředsedkyní OS zdravotnictví a sociální péče ČR. Velmi si uvědomovala, že se budou měnit podmínky ve zdravotnictví i v sociální péči, a proto se rozhodla věnovat své úsilí jak klientům, tak zaměstnancům. Funkci místopředsedkyně OS vykonávala až do konce roku 2005, kdy ji opustila ze zdravotních důvodů. Za tu dobu se jí podařilo mnohé ovlivnit. Podílela se na tvorbě zákona č. 96/2004 Sb., o nelékařských zdravotnických povoláních, zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, a na mnohých dalších předpisech a vyhláškách.

Všichni premiéři, ministři zdravotnictví, ministři práce a sociálních věcí, poslanci a senátoři, kteří se za tu dobu vystřídali, zažili Janin boj za lepší podmínky pro sestry, další nelékaře i nezdravotníky pracující ve zdravotnictví a sociálních službách. Její velký konkrétní osobní příspěvek lze proto najít doslova za vším, co se pro sestry a další zaměstnance od roku 1989 do roku 2006 podařilo prosadit. A možná ještě větší díl práce Jana Dvořáková odvedla tím, že jako vysoká odborová funkcionářka dokázala na nejvyšší, regionální i místní úrovni zabránit prosazení mnoha věcí, které by zaměstnance poškozovaly, nebo přispět k nápravě věcí tam, kde byli poškozováni či diskriminováni.

Mimo to stíhala i zapojení do nadace Člověk v tísni, práci ve výboru České gerontologické a geriatrické společnosti. Aktivně spolupracovala s Českou asociací sester.

O problémech, které provázejí práci zaměstnanců ve zdravotnictví a sociálních službách, publikovala v odborném i dalším tisku. Snažila se nejen o zkvalitnění péče o pacienty a klienty, ale také o zvýšení prestiže práce zvláště sester a o nastavení jasných pravidel pro práci zdravotnických pracovníků. Po odchodu z odborového svazu externě pomáhala na Ministerstvu zdravotnictví.

Zkrátka vždy a všude byla neúnavnou bojovnicí za práva, postavení, vzdělávání i platové ohodnocení zaměstnanců. Jana Dvořáková celý život pomáhala jiným a ve své práci vždy viděla na prvním místě člověka.

***

Loni v květnovém Bulletinu OS Jana Dvořáková zavzpomínala na své působení ve funkci místopředsedkyně odborového svazu. Text jejího článku najdete i na svazovém webu: http://www.zdravotnickeodbory.cz/cz/clanky/27-5-2020-jako-zdravotni-sestra-jsem-byla-v-mensine.aspx

Přidat RSS kanál

ZAJIŠŤOVACÍ FOND

Bulletin

Bulletin OS zdravotnictví a sociální péče ČR je určený funkcionářům i členům odborových organizací. V roce 2017 vychází Bulletin měsíčně a pouze v elektronické verzi.

Osobních ochranných prostředků v práci

Archiv anket > Celkem hlasovalo: 12 lidí