Autor: Bc. Marcela Holčáková, předsedkyně krajské rady OSZSP ČR Zlínského kraje
05.08.2015, 12:56 / Aktualizace: 05.08.2015, 13:01
Jednání o kolektivní smlouvě může probíhat v dobré atmosféře

Příklad partnerství na nejvyšší úrovni ukazuje, že i jednání o kolektivní smlouvě může probíhat v dobré atmosféře.

V úterý 23. června 2015 jsem se zúčastnila odborné konference na téma „Sociální dialog v oblasti sociálních služeb“. Jednalo se o projekt „Sociální dialog v oblasti kultury a sociálních služeb“ a konferenci předcházelo několik kulatých stolů, v našem případě s obsahem jednání – pracovní náplň hlavních odborných pozic v sociálních službách.

Program konference mimo jiné představil projekt a vyjednávání o kolektivní smlouvě vyššího stupně v oblasti sociálních služeb, a to jak z pohledu zaměstnavatelů, tak z pohledu odborů. Oba partneři jednání označili za velmi korektní, přínosné, probíhající v dobré atmosféře a oboustranném respektu. Uvedli, že při vzájemné dohodě se lépe plní společenské zadání a výsledná spokojenost zaměstnavatelů a spokojenost zaměstnanců je energií do kvality poskytované služby.

Tato slova jsme všichni přítomní rádi vyslechli, ale bohužel v praxi se při kolektivním vyjednávání a při odborové činnosti nejednou setkáváme ve vztahu zaměstnavatel a zaměstnanec-odborář s opakem. Chybí partnerství, vzájemný respekt při společné diskusi jednajících stran.

Je škoda, že dobrá atmosféra při jednáních na nižších úrovních není samozřejmostí, přinesla by prospěch všem – zaměstnavatelům, zaměstnancům i uživatelům.

Přidat RSS kanál

ZAJIŠŤOVACÍ FOND

Bulletin

Bulletin OS zdravotnictví a sociální péče ČR je určený funkcionářům i členům odborových organizací. V roce 2017 vychází Bulletin měsíčně a pouze v elektronické verzi.

Můj plat/mzda se v roce 2019

Archiv anket > Celkem hlasovalo: 12 lidí