Autor: Vít Přibylík, člen výkonné rady OS
28.09.2019, 20:50 / Aktualizace: 28.09.2019, 20:51
Dvě skutečné události – ano, takto to opravdu vypadá ve zdravotnictví!

V současné době náš odborový svaz bojuje za dostupnou zdravotní péči i přijatelné pracovní podmínky. Společně s dalšími organizacemi chceme, aby stát plnil svou roli, ministr zdravotnictví i premiér sesedli z nadoblačných výšin, poznali skutečnou realitu současného zdravotnictví. Pojišťovny se chovají údajně odpovědně, ale příklady z praxe nic takového neukazují. Nedá mi to, abych nepřidal dvě skutečné události.

Případ první: Pacient po dlouhodobé léčbě na OCHRIP, trvale odkázán na pomoc okolí je rodinou vzat do domácí péče. Doposud jeho péče stála cca 10 milionů ročně. Rodina přesvědčila praktického lékaře a začala se sama s jeho pomocí starat o svého nemocného člena v domácím prostředí.

Pojišťovna se zachovala „odpovědně a státotvorně“, protože od tohoto okamžiku omezila financování léčby tohoto nemocného na minimum. Lékař doplácí na svou odpovědnost vůči tomuto pacientovi, protože pojišťovna mu neproplácí poskytnutou péči s odkazem na limity a směrná čísla. Lékař (protože má svědomí) se stal nedobrovolným sponzorem nemocného pacienta.

Rodina teprve teď pochopila, jaký moloch je pojišťovna a jakým rukojmím se stává nemocný! Bojuje o každou cévku s pojišťovnou, bojuje s byrokracií a iracionalitou.

Vystřízlivěli všichni s výjimkou pojišťovny, která ročně ušetřila možná 9 milionů. Pojišťovna však má dobrý pocit z ministerské pochvaly, jak dobře hospodaří a vytváří rezervy na horší časy.

Milí občané, plaťte, dokud jste zdraví a můžete platit. A až onemocníte, léčbu si nějak vyřešte – nejlépe jako samoplátci, protože pojišťovny čekají horší časy s přebytkem 50 miliard!

Případ druhý: Onkologický pacient, toho času v očekávání další onkologické léčby. Přidávají se další problémy v oblasti břišní. Lékař indikuje vyšetření břicha. V médiích politici hlásají, že není problém, na CT se nečeká, onkologicky nemocí jsou operováni třeba i v sobotu (když je potřeba, říká poslanec MUDr. Bohuslav Svoboda z ODS).

Ale realita je jiná, pacient je podroben vyšetření sonografickému s podezřením na nestandardní nález odeslán na CT, které má absolvovat, pro naplněnou kapacitu, už za 70 dnů!

Nechci být zlý, ale přeji každému byrokratovi prožít 70 dnů v nejistotě, v pochybách, ve strachu o svůj život! Máme přístrojové komise, máme pojišťovny, ale nějak se nám v tom ztrácí pacient.

Jak dlouho si toto necháme líbit?

Jak dlouho ještě budeme porušovat zákoník práce, abychom zajistili alespoň nějakou zdravotní péči?

Jak dlouho ještě budeme stresováni rozdílem mezi tím, co chceme pacientovi dát, a tím, co můžeme?

Jak dlouho budeme netečně poslouchat řeči politiků o tom, že je vše v pořádku a jen regionálně jsou marginální problémy?

Ano, peníze jsou! Jsou na účtech pojišťoven. Jsou také v erární kase, neb 7 % HDP vydávaných na zdravotnictví lze snadno zvýšit na evropsky průměrných 9 %HDP, třeba zvýšením částky za státní pojištěnce, protože doposud stojí zdravotní pojištění především na bedrech zaměstnanců. Nebo budeme čekat na Godota?!

Přidat RSS kanál

ZAJIŠŤOVACÍ FOND

Bulletin

Bulletin OS zdravotnictví a sociální péče ČR je určený funkcionářům i členům odborových organizací. V roce 2017 vychází Bulletin měsíčně a pouze v elektronické verzi.

Můj plat/mzda se v roce 2019

Archiv anket > Celkem hlasovalo: 12 lidí