Autor: Ladislav Kucharský
16.07.2013, 10:33 / Aktualizace: 16.07.2013, 10:33
Seminář mladých členů v Pavlově – noví lidé, nové nápady

Tradiční místo, noví lidé a nová série vzdělávacích akcí pořádaných Evropskou federací odborových svazů veřejných služeb (EPSU) ve spolupráci s irským odborovým svazem služeb IMPACT a OSZSP ČR. To je velmi stručné vyjádření akce, která se uskutečnila ve dnech 26. – 28. dubna v dobře vybaveném hotelu Iris v Pavlově.

Pozvánky na akci putovaly na všechny členské afilace EPSU v České a Slovenské republice a div se světe, tentokrát byla účast o mnoho různorodější, než kdykoli předtím. To je velmi dobře! Snad je to známka zlepšující se práce s novými, zejména mladými členy v našich odborových svazech.

Tento seminář se lišil od předchozích i v mnoha dalších věcech. Vlastně se tak trošku liší celý projekt spolupráce jmenovaných institucí na roky 2013 a 2014. Na pilotním semináři v Praze byl vytýčen řekněme ideový záměr vzdělávání a na tomto semináři jsme do hry zapojili všechny přítomné. Naší myšlenkou bylo, aby účastníci z vytvořeného polotovaru vyrobili hotové dílo, které budou v průběhu dvou let užívat.

A tak jsme celý víkend pracovali v pracovních skupinách, porovnávali navzájem své požadavky a výsledkem bylo stanovení tří hlavních skupin, či témat příštích akcí.

Apropó, když na konci seminářů balím popsané listy z flipchartu, vypadám jako sběrač druhotných surovin. Ale já opravdu sbírám! Avšak to, co mně zajímá, není papír jako komodita, ale jsou to myšlenky nesoucí se celým víkendem. A z těchto myšlenek jsme i na této akci uhnětli pomyslný pecen chleba, který budeme společně na dalších seminářích jíst.

Postupně jsme vypracovali spoustu témat a napsali mnoho myšlenek. Ve finále nám jako nejdůležitější přišlo to, abychom se věnovali třem tématům.

Prvním z nich je vyhledávání odborářských lídrů a zejména jejich následná a dlouhodobá podpora. Ze zkušenosti mohu potvrdit, že mnohdy vytipujeme dobrého člověka pro práci v odborech, ten se práce skutečně s entuziasmem ujme, avšak potom na něj tak „trošku“ zapomeneme. Trap se, jak umíš! Takže v první řadě budeme hledat nové lidi a taky je v jejich práci podporovat.

Druhé nosné téma bude sociální dialog a vše, co s ním souvisí. Tedy budování týmu, příprava vyjednávání, jednání samotné, jeho strategie a taktika a mnoho dalších souvislostí.

Třetím tématem bude věc asi nejtěžší, a to jak úspěšně prodat naši práci. Domníváme se totiž, že jsme poměrně úspěšní a dokážeme účinně ovlivňovat život kolem nás, ale v konečném důsledku se bortíme s odpovědí na otázku „Co budu ze vstupu do odborů mít?“. Musíme tedy hledat způsoby, jak lépe prodat svoji práci a dostat se tak do pozornosti zaměstnanců pracujících v jednotlivých zařízeních, úřadech a firmách.

Po třech dnech usilovné práce se nám tedy podařilo vyždímat z našich hlav vše potřebné, respektive to nejdůležitější, co bude pro další úspěšný průběh vzdělávacích aktivit potřebné. K dobré práci na semináři určitě přispěla přítomnost zkušených lektorů z ČR (Josef Krejbych, Ivana Břeňková a Ladislav Kucharský), stejně jako našeho kolegy Denise Rohana z irského odborového svazu IMPACT.

Poděkování za účast a obětování volného času patří všem účastníkům a věřím, že i na dalších seminářích budu mít milou starost z toho, že je potřebné doobjednat další pokoje pro další účastníky. Díky všem!

Foto autor

Přidat RSS kanál

ZAJIŠŤOVACÍ FOND

Bulletin

Bulletin OS zdravotnictví a sociální péče ČR je určený funkcionářům i členům odborových organizací. V roce 2017 vychází Bulletin měsíčně a pouze v elektronické verzi.

Můj plat/mzda se v roce 2019

Archiv anket > Celkem hlasovalo: 12 lidí