Autor:
06.04.2017, 14:36 / Aktualizace: 18.04.2017, 13:04
Pražská porada s vedením OS – 27. 3. 2017

V pondělí 27. března se v budově odborového svazu v Praze sešla porada předsedů pražských odborových organizací nebo jejich zástupců s vedením odborového svazu.

Účastníci porady si vyslechli zprávu předsedkyně krajské rady Růženy Menšíkové o činnosti pražské krajské rady – viz níže jako soubor ke stažení.

Vedle aktuálních informací ze zdravotnictví a sociálních služeb byla hlavním tématem porady velice důležité informace o povinnostech základních organizací vůči rejstříkovým soudům.

Právní úprava stanoví, že odborové organizace jsou povinny rejstříkovému soudu poskytnout určité údaje a doložit je určitými listinami. Odbory nesouhlasily s povinnostmi, které jim uložil nový občanský zákoník, zákon o rejstříkových soudech a novela zákona o účetnictví. Proto se snažily přes poslance jednotlivé paragrafy změnit, to se částečně podařilo, nikoliv však úplně.

Podle názoru odborů je současná právní úprava překážkou pro fungování odborových organizací a odbory proto podaly stížnost k Mezinárodní organizaci práce. Zákonem uložené povinnosti však v tuto chvíli platí, proto je nutné je splnit.

Odborový svaz zaslal všem odborovým organizacím dvě podrobné metodiky, jak přesně mají postupovat, aby tyto povinnosti správně splnily. Vedení odborového svazu podrobně vysvětlilo jednotlivé kroky s tím spojené a zodpovědělo další dotazy, které ze situace vyplývají.

Vedení odborového svazu informovalo o aktuálních jednáních na úrovni tripartity, vlády, resortů i krajů a o připravované legislativě (novela zákoníku práce, která by sjednotila platy a mzdy v lůžkových zdravotnických zařízeních, univerzitní nemocnice, novela zákona o sociálních službách).

Účastníci porady informovali, jak v jednotlivých organizacích dopadlo zvýšení platů a mezd vyjednané s vládou.

Vedení odborového svazu podalo aktuální informace o pojištění právní ochrany členů OS u pojišťovny D.A.S., které je sjednáno na základě usnesení celostátní konference OS. V diskusi se vedení OS zajímalo, zda mají členové již nějaké konkrétní zkušenosti s fungováním tohoto nového svazového benefitu.

Vedení odborového svazu informovalo o využívání Zajišťovacího fondu a o novinkách v jeho fungování.

Zástupci odborových organizací byli seznámeni s akcemi odborového svazu, především s jeho snahou získávat nové členy, s možnostmi seminářů a dalšího vzdělávání, s odborovými kampaněmi tuzemskými (Konec levné práce) i mezinárodními (kampaň Moje zdraví není na prodej, je lidským právem, není zbožím, kampaň za spravedlivé zdanění k zajištění financování kvalitních veřejných služeb).

Vedení odborového svazu informovalo také o dalších velmi důležitých mezinárodních aktivitách odborového svazu, protože na evropské odborové úrovni lze ovlivnit předpisy a pravidla, která jsou potom i pro Českou republiku závazná.

Účastníci porady podpořili světovou odborovou kampaň Moje zdraví není na prodej, je lidským právem, není zbožím.

Foto Iva Dandová, Miloslav Toušek a Ivana Břeňková

Přidat RSS kanál

ZAJIŠŤOVACÍ FOND

Bulletin

Bulletin OS zdravotnictví a sociální péče ČR je určený funkcionářům i členům odborových organizací. V roce 2017 vychází Bulletin měsíčně a pouze v elektronické verzi.

Osobních ochranných prostředků v práci

Archiv anket > Celkem hlasovalo: 12 lidí