Autor: Kamil Kubáň, poradce OS pro ekonomiku
12.06.2020, 10:14 / Aktualizace: 12.06.2020, 10:23
Meziroční vývoj platů ve zdravotnictví a sociálních službách v letech 2018-2019

Přelom jara a léta je každoročně obdobím statistik a statistických ročenek. Dnes vám přinášíme statistiku zaměřenou na meziroční vývoj platů ve zdravotnictví a sociálních službách v porovnání s ostatními povoláními odměňovanými platem - viz níže jako soubor ke stažení.

Při pohledu na údaje za rok 2019 týkající se zdravotnictví a sociálních služeb vidíme, že v obou segmentech došlo shodně k nárůstu průměrného měsíčního platu zhruba o 9 % (zdravotnictví + 9,5 %, soc. služby + 8,7 %). Poněkud méně uspokojivý je fakt, že v porovnání s rokem předchozím došlo u obou odvětví ke snížení procentuálního zastoupení tarifního platu na celkovém platu. K nárůstu v jednotkách procent došlo též u nenárokových složek platu, tedy odměn a osobních příplatků.

Z mírného, leč patrného nárůstu počtu zaměstnanců je patrné, že zlepšující se platové podmínky jsou jasným pozitivním stimulem ve snaze zažehnat personální krizi v daných segmentech.

Přidat RSS kanál

ZAJIŠŤOVACÍ FOND

Bulletin

Bulletin OS zdravotnictví a sociální péče ČR je určený funkcionářům i členům odborových organizací. V roce 2017 vychází Bulletin měsíčně a pouze v elektronické verzi.

Osobních ochranných prostředků v práci

Archiv anket > Celkem hlasovalo: 12 lidí