Autor: Bc. Dagmar Žitníková
28.07.2020, 18:36 / Aktualizace: 14.10.2020, 19:58
Uspěli jsme! Vláda schválila odměny pro VŠECHNY zaměstnance VŠECH nemocnic!

Vážené kolegyně, vážení kolegové, s potěšením vám oznamujeme, že vláda na svém jednání v pondělí 27. července schválila mimořádné odměny pro zaměstnance nemocnic, a to svým usnesením č. 875/20 Zrušení a změna vybraných usnesení vlády v návaznosti na třetí novelu zákona o státním rozpočtu na rok 2020.

Jednání bylo dlouhé a složité, po upřesnění počtu zaměstnanců ve zdravotnictví se ukázalo, že na původně dohodnuté částky chybí téměř 5 mld. Kč. Vzhledem k této situaci bylo nutné najít kompromis a ten jsme společně s LOK-SČL a ministryní financí Alenou Schillerovou našli.

Je smutné, že odbory v požadavcích na plošné mimořádné odměny nepodporoval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Pozitivní ovšem bylo jednání s ministryní financí Alenou Schillerovou, která byla velmi komunikativní a v rámci možností státního rozpočtu vstřícná, za což jí, stejně jako premiérovi Andreji Babišovi, patří poděkování.

Ve zkratce:

● Odměny dostanou všichni zaměstnanci zaměstnaní u poskytovatelů lůžkové péče dle § 9 zákona č. 372/2011, o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o zdravotních službách“) – všechny typy nemocnic, LDN, následná péče.

Zdravotníci (lékaři, sestry, ošetřovatelky, sanitáři, laboranti a další) mohou obdržet souhrnně až 75 000 Kč, a to na všech odděleních včetně ambulancí nemocnic, bez ohledu na to, zda přímo pečovali o pacienty s COVID-19, či nikoliv.

Nezdravotníci (kuchaři, uklízečky, dělníci, IT pracovníci, THP pracovníci) mohou obdržet souhrnně až 30 000 Kč, a to opět ze všech provozů nemocnic.

● Konkrétní výše odměny se vypočítá podle počtu odpracovaných hodin za měsíce březen, duben a květen. Do odpracovaných hodin se nezapočítává dovolená, ošetřovné, pracovní neschopnost a další náhrady a ani práce z domu.

● Odměny dostanou zaměstnanci všech nemocnic – krajských, městských, soukromých, církevních, státních. Vztahuje se také na psychiatrické nemocnice, LDN a následnou péči.

● Odměna náleží také zaměstnancům na zkrácený úvazek, DPP a DPČ a vypočte se podle odpracovaných hodin.

Maximum pro odměnu je úvazek 1.0. Přesčasy nad úvazek se nezohledňují, ten kdo má HPP a dohodu ve stejné organizaci, tak k dohodě se nepřihlíží.

● Zaměstnavatel žádá o odměnu i pro bývalé zaměstnance, kteří u něj v daném období pracovali.

● Peníze na odměny zaměstnavatelé obdrží nejdříve v září, takže nejdříve budou ve výplatě za měsíc září, nejpozději říjen.

Připomínáme, že zdravotníci z COVID jednotek mohou obdržet dalších až 40 000 Kč za měsíc, souhrnně maximálně 120 000 Kč, a to z kompenzační vyhlášky.

Vážené kolegyně a kolegové,
jsme moc rádi, že se také zaměstnanci nemocnic dočkají zasloužených odměn.

Přidat RSS kanál

ZAJIŠŤOVACÍ FOND

Bulletin

Bulletin OS zdravotnictví a sociální péče ČR je určený funkcionářům i členům odborových organizací. V roce 2017 vychází Bulletin měsíčně a pouze v elektronické verzi.

Osobních ochranných prostředků v práci

Archiv anket > Celkem hlasovalo: 12 lidí