Autor: Terezie Písařová
20.04.2012, 17:59
Seminář pro mladé: aktivní členství v odborech komunikace - měkké dovednosti – závěrečná část

Poslední říjnový víkend se více než dvacet mladých odborářů z České i Slovenské republiky zúčastnilo třídenního semináře uprostřed krásné přírody vinařské oblasti jižní Moravy – Kraví Hory, Bořetice. Diskutovalo se o možnostech a různých přístupech v oblasti náboru a udržení základních organizací - jak oslovit nové mladé zaměstnance a jak zlepšit jejich dovednosti a schopnosti.

Tento seminář pořádal Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR ve spolupráci s IMPACTem (největší irské odbory veřejných služeb s 63 000 členy) a PSI/EPSU (Internacionála odborových svazů veřejných služeb/Evropská federace odborových svazů veřejných služeb zastupující zájmy osmi milionů zaměstnanců veřejných služeb). Za PSI jsme na semináři mohli uvítat Josefa Krejbycha, regionálního tajemníka PSI pro střední Evropu a Balkán. Za EPSU se semináře účastnil komisař pro mladé a vedoucí tiskového oddělení EPSU Pablo Sanchez Centellas. Lektorsky vedl na velmi vysoké úrovni celý seminář místopředseda OS Ladislav Kucharský.

Hlavním cílem tohoto semináře byl trénink mladých členů odborů – získání schopnosti vhodně reagovat v různých situacích, například konfliktních, jednání a nábor nových členů prostřednictvím posilování měkkých dovedností - komunikačních schopností a šíření příkladů dobré praxe náborové kampaně u jiných mladých lidí.

Zlepšením komunikačních dovedností mohou mladí členové odborů dosáhnout kvalitnějšího verbálního projevu - efektivnějšího poskytování informací kolegům a nově přijatým zaměstnancům na podporu a propagaci odborové práce.

Účastníci byli během tří dnů seznámeni s nejčastějšími chybami v mluveném projevu a ve vytváření celkového dojmu a byli upozorněni na problémové situace spolu s návody, jak jim čelit.

Dalším z cílů bylo také podpořit vznik aktivní sítě mládeže mladých odborářů na národní úrovni jako součást úsilí Evropské federace odborových svazů veřejných služeb na evropské úrovni.

Bohužel, tímto seminářem se cyklus za finančního přispění IPACTu uzavřel, jednalo se totiž o poslední z celkem šesti seminářů.

Všechny semináře byly účastníky velmi kvitovány, proto doufáme v získání podpory pro tyto aktivity, aby se mladí odboráři mohli také aktivně podílet na rozvoji odborových svazů a povzbudit je, aby se z jejich řad později stali i odboroví funkcionáři. Stejně pozitivně je vnímáno pokračování české a slovenské spolupráce v této oblasti. Tento seminář je součástí dlouhodobého úsilí všech odborových svazů napříč Evropou v oblasti zdravotní péče a sociálních služeb směrem k získávání nových mladých členů. Zprávu ze semináře přejala také EPSU a vydala ji na evropské úrovni. Seminář byl zástupcem EPSU velmi pozitivně hodnocen, proto doufáme v další podporu těchto našich aktivit.

Foto Ladislav Kucharský

Přidat RSS kanál

ZAJIŠŤOVACÍ FOND

Bulletin

Bulletin OS zdravotnictví a sociální péče ČR je určený funkcionářům i členům odborových organizací. V roce 2017 vychází Bulletin měsíčně a pouze v elektronické verzi.

Můj plat/mzda se v roce 2019

Archiv anket > Celkem hlasovalo: 12 lidí