Autor: Mgr. Ivana Štěpánková
28.07.2012, 20:01
Sociální reforma se dotkla i vzdělávání pracovníků v sociálních službách a sociálních pracovníků

Od 1. ledna došlo k dalším úpravám § 111 a § 116 zákona č. 108/2006 Sb. vztahujícím se k dalšímu vzdělávání sociálních pracovníků a pracovníků v sociálních službách.

Podle dosavadní právní úpravy je zaměstnavatel povinen zabezpečit sociálnímu pracovníkovi další vzdělávání, kterým si obnovuje, upevňuje a doplňuje kvalifikaci, v rozsahu nejméně 24 hodin za kalendářní rok.

Nově zákon umožňuje poměrně k trvání pracovního poměru a nepřítomnosti zaměstnance v práci tuto povinnost zaměstnavatele zkrátit. „Pokud pracovní poměr sociálního pracovníka u téhož zaměstnavatele netrvá celý kalendářní rok, činí rozsah dalšího vzdělávání jednu dvanáctinu částky rozsahu za každý kalendářní měsíc trvání pracovního poměru. V případě nepřítomnosti v práci v rozsahu delším než jeden kalendářní měsíc se rozsah dalšího vzdělávání krátí o jednu dvanáctinu celkové částky rozsahu. Povinnost zabezpečení dalšího vzdělávání se nevztahuje na zaměstnance ve zkušební době.“ Pokud však zaměstnanec pracuje na zkrácený pracovní úvazek, povinnost dalšího vzdělávání se nekrátí.

U pracovníků v sociálních službách se „povinnost účasti na dalším vzdělávání nevyžaduje za kalendářní rok, v němž pracovník v sociálních službách absolvoval akreditovaný kvalifikační kurz".

Zákon dále nově vysvětluje, co se rozumí výkonem odborné stáže: „výkon odborné činnosti na základě písemné smlouvy mezi zaměstnavatelem a zařízením zajišťujícím odbornou stáž“ a účastí na školicích akcích: „vzdělávací akce v maximálním rozsahu 8 hodin organizovaná zaměstnavatelem nebo odbornou organizací, jejíž je zaměstnavatel členem a která je vzdělávacím zařízením akreditovaným ministerstvem“.

Dokladem o absolvování těchto dvou forem dalšího vzdělávání je potvrzení vydané zařízením, ve kterém byla zajišťována odborná stáž, nebo zaměstnavatelem jako organizátorem odborné stáže nebo školicí akce“.

Přidat RSS kanál

ZAJIŠŤOVACÍ FOND

Bulletin

Bulletin OS zdravotnictví a sociální péče ČR je určený funkcionářům i členům odborových organizací. V roce 2017 vychází Bulletin měsíčně a pouze v elektronické verzi.

Osobních ochranných prostředků v práci

Archiv anket > Celkem hlasovalo: 12 lidí