Autor:
29.08.2019, 15:47 / Aktualizace: 02.09.2019, 07:19
Krizový štáb – 9 proti kolapsu zdravotnictví: návrh úhradové vyhlášky je likvidační

Brífink Krizového štábu – 9 proti kolapsu zdravotnictví se konal ve čtvrtek 29. srpna před budovou Ministerstva zdravotnictví a cílem dosáhnout změny v úhradové vyhlášce, která rozhodne o tom, kolik peněz půjde v příštím roce do zdravotnictví.

Záznam celého brífinku najdete na webu ČMKOS: https://www.cmkos.cz/cs/obsah/219/krizovy-stab-proti-kolapsu-zdravotnictvi/149630

V pátek 30. srpna končí termín pro možné změny v úhradové vyhlášce, která rozhodne o tom, kolik bude v příštím roce ve zdravotnictví peněz.

Ministerstvem zdravotnictví předložený návrh vyhlášky je likvidační pro fungování mnoha nemocnic v regionech a pro poskytovatele domácí péče. Ani dalším segmentům zdravotnictví neumožňuje slibovaný rozvoj. Hrozí odchody dalších zdravotníků a péče o pacienty bude ještě více ohrožena, protože ji nebude mít kdo poskytovat. Přitom už dnes se leckde citelně zhoršila její kvalita i dostupnost, jsou uzavřené operační sály, část pokojů na nemocničních odděleních, nelze zajistit domácí péči, dlouho se čeká i na naléhavá vyšetření. Ministerstvo zdravotnictví však přes všechna jednání a přes všechny prokazatelné argumenty problém bagatelizuje, s poskytovateli péče jedná jen z pozice síly a pacienty obelhává.

Tiskovou zprávu odborového svazu viz níže jako soubor ke stažení.

Na brífinku byla zahájena Petice proti zhoršování dostupnosti a kvality zdravotní péče - petici viz níže jako soubor ke stažení.

Po brífinku se jeho účastníci stali terčem nejrůznějších nařčení ze strany ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha. Charita Česká republika se proti tomu ohradila tiskovou zprávou - viz níže jako soubor ke stažení.

Podrobnější zprávu z akce připravujeme.

Foto Jana Hnyková a Lubomír Francl

Přidat RSS kanál

ZAJIŠŤOVACÍ FOND

Bulletin

Bulletin OS zdravotnictví a sociální péče ČR je určený funkcionářům i členům odborových organizací. V roce 2017 vychází Bulletin měsíčně a pouze v elektronické verzi.

Můj plat/mzda se v roce 2019

Archiv anket > Celkem hlasovalo: 12 lidí