Autor: Bc. Dagmar Žitníková
12.04.2019, 08:30 / Aktualizace: 12.04.2019, 08:31
O nemocnici v Orlové jednali zástupci kraje, odborů a města s premiérem Babišem

Ve středu 3. dubna se na Úřadu vlády z podnětu předsedkyně OS Dagmar Žitníkové uskutečnilo jednání premiéra Andreje Babiše se zástupci kraje, odborů a města Orlová ve věci změny poskytované zdravotní péče v nemocnici v Orlové. Jednání se konalo přesto, že zastupitelstvo Moravskoslezského kraje již rozhodlo, že se akutní lůžková péče přesune z nemocnice v Orlové během dvou let do nemocnice v Karviné či v Havířově.

Odbory a zástupci města Orlová proti rozhodnutí, které nepovažují za správné, dál bojují. Doufají, že se jim podaří zachránit alespoň část akutních lůžek, případně i celou nemocnici. Obě strany se proto se svými názory střetly u premiéra. Z obou stran zazněly již opakovaně sdělené argumenty.

Předsedkyně základní odborové organizace nemocnice v Orlové Denisa Stolarczyková připomněla devět důvodů, proč by měla v nemocnici zůstat akutní péče. Ve svém vystoupení zdůraznila, že orlovská nemocnice má spádovost 55 000 obyvatel a připomněla, že i Říčany s 15 000 obyvateli mají svou nemocnici. Orlová se po transformaci stane jediným městem nad 22 tisíc obyvatel bez nemocnice poskytující akutní péči. Není důvod, proč by Orlová neměla mít nemocnici.

Pod petici za záchranu nemocnice se podepsalo 11 400 občanů. Bohužel ani to nemělo pro kraj žádnou váhu. V Orlové pracovali a pracují horníci. Je zde téměř nejhorší ovzduší v celé České republice a jsou regionem s nejvyšší nemocností. Orlovská nemocnice splňuje všechny kritéria pro nejmodernější a komplikované potřeby operačních a neoperačních oborů. Jako jedna z mála v ČR byla personálně stabilizována a má dlouhodobě vysokou „obložnost“. Ortopedie v Orlové ročně zvládne více než 1500 operací, z nichž je více než 400 totálních endoprotéz – tento počet ji řadí mezi 10 nejproduktivnějších pracovišť v ČR. Oproti tomu pracoviště v nemocnici Karviná–Ráj nesplňuje technické a hygienické standardy pro provoz ortopedických operačních sálů. Přestavba by šla do stovek miliónů korun.

Připomněla, že v nemocnici v Orlová proběhly velké rekonstrukce z evropských fondů, a to za 76 miliónů korun. Co bude s těmito dotacemi? V Orlové jsou týmy lidí, kteří jsou sehraní, jejich pracoviště a pacienti jsou pro ně velmi významní. Tito zaměstnanci jsou pod neustálým tlakem vedení, které je přesvědčuje, jak to bude super, když budou pracovat jinde. Mnoho zaměstnanců nevydrželo psychický nátlak a dávají výpovědi.

K počátku dubna podalo výpověď 16 lékařů a 20 sester. Odcházejí pracovat jinam a mnohdy plánují odejít ze zdravotnictví úplně. Opakovaně sdělují, že jim nikdo (myšleno kraj) nebude určovat, kde mají pracovat.

Restrukturalizace nemocnice nic nevyřeší, ba naopak bude se prohlubovat krize ve zdravotnictví Moravskoslezského kraje, protože okolní nemocnice nebudou schopny zvládnout nápor pacientů z Orlové.

Odbory vnímají jen jedinou cestu, jak vše zastavit – navrhují převést nemocnici v co nejkratší době pod město. Příslibem převedení pod město by se daly alespoň částečně zastavit výpovědi lékařů a sester. V případě, že bude zřejmé, že nemocnice bude dál fungovat ve stávajícím rozsahu, jsou ochotni stáhnout své výpovědi zpět. Takzvanou optimalizací by bylo napácháno mnoho škody, ale lze ještě mnohé zvrátit, než nemocnice definitivně přijde o sehrané týmy lékařů a sester.

Předsedkyni odborové organizace doplnil starosta Orlové Miroslav Chlubna, který potvrdil zájem města Orlová převzít nemocnici. Sdělil, že město připraví materiál, aby zastupitelé mohli koncem dubna hlasováním rozhodnout o tom, zda požádají kraj o převod nemocnice na město. Starosta také zdůraznil, že podle něj je převzetí nemocnice až krajní řešení. Určitě by preferoval, pokud by se jednáním s krajem došlo k dohodě na zachování alespoň části akutních interních a chirurgických lůžek v Orlové. On sám nevěří tomu, že když se zruší akutní lůžka, tak zůstanou ambulance.

Zástupci Moravskoslezského kraje uvedli své argumenty.

Náměstek hejtmana pro zdravotnictví Martin Gebauer sdělil, že důvody pro restrukturalizaci nemocnice jsou tři. Prvním je stárnutí populace a doplnění lůžek následné péče. Druhý důvod je nedostatek lékařů a sester a ten třetí důvod je ekonomický. Nemocnice je ve ztrátě. Optimalizace by měla ušetřit desítky milionů ročně.

Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák doplnil, že kraj se pro optimalizaci rozhodl a že on je ten, kdo je zodpovědný. A nemocnici městu nedá.

V reakci na sdělené informace vystoupila předsedkyně OS Dagmar Žitníková, která zopakovala, že hlavním problémem je podfinancování zdravotnictví. Zdravotnický personál chybí v celé České republice a v Orlové už jedna LDN je. Připomněla vystoupení Denisy Stolarczykové, která uvedla, že nemocnice byla do doby, než se začala řešit její transformace, personálně stabilní. Na příkladu nemocnice v Orlové lze demonstrovat nesystém českého zdravotnictví a nutnost řešit problémy koncepčně.

Premiér Andrej Babiš se opět rozčílil, zopakoval své oblíbené tvrzení, že zdravotnictví fungovalo jako černá díra, připomněl zprávu Evropské komise a fungování Marka Šnajdra, bývalého náměstka ministrů zdravotnictví Tomáše Julínka a Dany Juráskové.

Předsedkyně OS mu oponovala, že část krajského zdravotnictví již tři roky řídí zastupitelé hnutí ANO a na ministerstvu zdravotnictví je již rok a půl ministr za ANO Adam Vojtěch. Je nezbytné řešit systém.

Ministr Adam Vojtěch se vyjádřil ve smyslu, že převod nemocnice pod město by znamenal praktickou likvidaci nemocnice, k systému se nevyjádřil.

Předsedkyně OS znovu připomněla, že finanční problémy má většina českých nemocnic a že řešením současného stavu není snižování rozsahu péče, ale zvýšení financí pro nemocnice.

Premiér Babiš v průběhu jednání opakovaně vyzval hejtmana, ať dá nemocnici městu a ať si s ní město dělá, co chce.

Z jednání byl snad jediný konkrétní závěr: kraj, město a odbory budou dál jednat.

Přidat RSS kanál

ZAJIŠŤOVACÍ FOND

Bulletin

Bulletin OS zdravotnictví a sociální péče ČR je určený funkcionářům i členům odborových organizací. V roce 2017 vychází Bulletin měsíčně a pouze v elektronické verzi.

Můj plat/mzda se v roce 2019

Archiv anket > Celkem hlasovalo: 12 lidí