Autor: Bc. Jana Hnyková
05.03.2019, 18:38 / Aktualizace: 05.03.2019, 18:40
Konference a jednání společníků Gratia futurum 913

Ve středu 30. ledna 2019 jsem byla pozvaná na čtvrtou konferenci poskytovatelů pobytových zařízení sociálních služeb, kterou pořádala odborná společnost Gratia futurum 913. Konference v Havlíčkově Brodě se zúčastnilo přes 160 zástupců domovů pro seniory a domovů se zvláštním režimem ze všech krajů naší republiky.

Na konferenci vystoupili představitele odborné společnosti Gratia futurum 913 s posledními změnami ve vykazování ošetřovatelské péče a v podmínkách úhrad na rok 2019 pro pobytové služby a mluvilo se také o úloze praktické sestry v pobytových zařízeních jako nositelce výkonů. Zazněly odborné přednášky Fyzioterapie a nutrice v pobytových zařízeních sociálních služeb a GDPR v pobytových zařízeních sociálních služeb.

Mezi novinky ve vykazování ošetřovatelské péče patří vykazování bonifikačního kódu 06648 za práci sestry v nepřetržitém nebo třísměnném pracovním režimu. Podmínkou nasmlouvání je zajištění nepřetržitého nebo třísměnného pracovního režimu s minimálním úvazkem 6,5 všeobecných sester. Další podmínkou je vykázání jednoho výkonu 06645 v roce 2017. Výkon 06648 se vykazuje ke každému výkonu 06649 a k výkonům 06645 v pracovní dny.

Ve své přednášce na konferenci jsem se zabývala počty pracovníků na jednotlivých pozicích v sociálních službách a jejich vývojem. Připomněla jsem ve své prezentaci i vývoj platů v sociálních službách a poslední nařízení vlády č. 341/2017 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě.

Prezentovala jsem i náš Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR a výhody členství v něm.

Velká diskuse zazněla na téma odměňování v sociálních službách a k personálním standardům.

Mezi hlavní cíle Gratia futurum 913 pro rok 2019 patří příprava návrhu novely zdravotních výkonů týkající se činnosti praktické sestry, zlepšení podmínek úhrad s VZP na rok 2020 a v neposlední řadě i obnovení poskytování služeb fyzioterapeutů a nutričních terapeutů v pobytových zařízeních sociálních služeb a jejich úhrad z veřejného zdravotního pojištění.

Všechny výstupy a prezentace najdete na https://gf913.webnode.cz/ v sekci Aktuálně.

Odborná společnost Gratia futurum 913 vznikla na konci roku 2015. Sdružuje poskytovatele sociálních služeb a odborníky z řad fyzických osob. Hlavním cílem této odborné společnosti je zlepšení podmínek poskytovatelů sociálních služeb ve financování zdravotní péče v pobytových zařízeních. Financování ošetřovatelské péče v pobytových zařízeních sociálních služeb patří k jedněm z nejpalčivějších problémů v sociálních službách. S tímto je spojeno financování práce všeobecné sestry v pobytových zařízeních sociálních služeb. V současné době si nikdo již nedokáže představit, že by pobytové služby mohly fungovat bez těchto zaměstnanců, vzhledem ke zhoršenému zdravotnímu stavu uživatelů v pobytových zařízeních.

Se společností Gratia futurum 913 jsem začala spolupracovat od začátku vzniku a věřím,že budu i nadále. Zlepšení financování ošetřovatelské péče v oblasti sociálních služeb je i prioritou odborového svazu.

Poděkování představitelům Gratia futurum 913 patří i za podporu stávkové pohotovosti OSZSP ČR ke zvýšení platových tarifů o 10 % pro všechny zaměstnance v nemocnicích a v dalších zařízeních, kterou vyjádřili 31. srpna 2018.

Přidat RSS kanál

ZAJIŠŤOVACÍ FOND

Bulletin

Bulletin OS zdravotnictví a sociální péče ČR je určený funkcionářům i členům odborových organizací. V roce 2017 vychází Bulletin měsíčně a pouze v elektronické verzi.

Můj plat/mzda se v roce 2019

Archiv anket > Celkem hlasovalo: 12 lidí