Autor:
27.10.2015, 13:07 / Aktualizace: 27.10.2015, 13:10
Za branami nemocnic žádné sestry nestojí a už ani stát nebudou!

Vážený pane ministře zdravotnictví, vážený pane ministře financí, se zaujetím, vypětím a velikým zklamáním sleduji vaši „ochotu“ pomoci našemu zdravotnictví, našim pacientům a hlavně vašim zdravotníkům, při vyjednávání o navýšení jejich platů a mezd.

Je mi až stydno za vás, že máte vůbec odvahu licitovat o pár procentech, když se vám za zády hroutí zdravotní systém.

Uvědomujete si, že populace nemocných stárne stejně jako populace nás sester? Víte, že v sedmdesátých a  osmdesátých letech nás sester opouštělo školy o 70 % více, než opouští školy nyní? A právě tyhle sestry stárnou a odejdou za pár let do důchodu! Máte dojem, že je o 70 % méně pacientů?

Člověk na tyto počty nemusí být kdoví jaký myslitel, aby si spočítal, že se blíží katastrofa, v podobě uzavírání oddělení, potažmo celých nemocnic!

Nejde donekonečna nakládat sestrám a zdravotnickým asistentům a vlastně všem zdravotnickým profesím, na záda víc a víc práce, že oni to vydrží! Nevydrží. A ani držet nechtějí, protože nasazují své zdraví, profesionální a i osobní životy, kvůli laxnosti odborné veřejnosti a politické elity, které stačí jedna sestra na třicet pacientů u lůžka!

Uvědomuje si někdo z vás, že takhle kvalitní ošetřovatelská péče prostě fungovat nemůže? Proč nevyužíváte potenciál svých lidí, kteří vystudovali v českých školách, ale za lepšími podmínkami utíkají za hranice? Není to trochu velký luxus?

Zahraniční personální agentury tu na nás pořádají hony a daří se jim. S čím dál lepší jazykovou vybaveností nám tu nikdo z mladých za chvilku prostě pracovat nebude! Na sociálních sítích operují placení „dohazovači“ českých zdravotníků na zahraniční trh.

Já sama dostala nabídku za sestru, která podepíše smlouvu, 4000 Kč, za lékaře 10 000 Kč! A vám je to jedno? Otevřete, prosím, oči a vezměte rozum do hrsti, dokud je ještě čas!

Nikdo z těch, co naše nemocnice opustí, se do nich už NIKDY nevrátí. Chcete donutit naše zdravotníky, aby vám to přišli říct osobně, na nějaké náměstí? Chcete je vyhnat s transparenty od lůžek? Nezneužívejte jejich smysl zodpovědnosti k pacientům. To je totiž jediný důvod, proč na ta náměstí ještě nikdo nevyšel.

Konečně něco udělejte s personální vyhláškou, nastavte platy na takovou úroveň, aby byl maximálně využitelný u nás vystudovaný zdravotník. Prosím, zachraňte náš vzdělávací systém, který je v této podobě prostě nefunkční a neefektivní, kdy nejhůř na tom je v konečném důsledku zneužívaný a stále diskutovaný zdravotnický asistent!

Děkuji.

Text byl 3. října 2015 publikován na webu www.tribune.cz

Přidat RSS kanál

ZAJIŠŤOVACÍ FOND

Bulletin

Bulletin OS zdravotnictví a sociální péče ČR je určený funkcionářům i členům odborových organizací. V roce 2017 vychází Bulletin měsíčně a pouze v elektronické verzi.

Můj plat/mzda se v roce 2019

Archiv anket > Celkem hlasovalo: 12 lidí