Autor:
05.11.2020, 09:54 / Aktualizace: 15.12.2020, 06:34
Odměny za práci při jarní epidemii se mají započítávat do platového průměru!

Odborový svaz prosadil mimořádné odměny za práci při jarní epidemii koronaviru, kdy zaměstnanci kvůli nedostatku ochranných prostředků pracovali doslova s nasazením vlastního zdraví.

Postaral se také, aby na tyto odměny přišlo do zařízení dost peněz, aby byly zaměstnancům opravdu vyplaceny.

Řeší i to, aby zaměstnanci nebyli ošizeni a aby se jim tyto odměny za mimořádné pracovní nasazení započítaly do platového průměru. Jednal o tom s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou. MPSV dalo odborovému svazu za pravdu (stejně jako u odměn pro záchranáře a zaměstnance ZZS) a ministryně Maláčová se v této záležitosti obrátila na ministra zdravotnictví Jana Blatného dopisem, v němž ho vyzývá, aby Ministerstvo zdravotnictví apelovalo na zaměstnavatele, aby byly odměny vyplaceny v souladu se zákoníkem práce.

Dopis ministryně Jany Maláčové a tiskovou zprávu Ministerstva práce a sociálních věcí viz níže jako soubory ke stažení.

Za pravdu odborovému svazu, že se tyto odměny započítávají do platového průměru, dává i Mimořádné výkladové stanovisko Výboru a Kolegia expertů AKV – Asociace pro rozvoj kolektivního vyjednávání a pracovních vztahů ze dne 5. 11. 2020 (viz níže jako soubor ke stažení), které zdůrazňuje, že není a nemůže být na vůli jednotlivého zaměstnavatele, zda se rozhodne vyplatit uvedenou mimořádnou odměnu jako mzdové plnění (započítává se do platového průměru) nebo jako nemzdové plnění (nezapočítává se do platového průměru).

Vážené kolegyně a kolegové,

předejte tyto informace svým zaměstnavatelům s výzvou, aby akceptovali názor Ministerstva práce a sociálních věcí jako gestora odměňování zaměstnanců a předešli tak nákladům za zbytečné soudní spory.

Vedení odborového svazu.

Přidat RSS kanál

ZAJIŠŤOVACÍ FOND

Bulletin

Bulletin OS zdravotnictví a sociální péče ČR je určený funkcionářům i členům odborových organizací. V roce 2017 vychází Bulletin měsíčně a pouze v elektronické verzi.

Osobních ochranných prostředků v práci

Archiv anket > Celkem hlasovalo: 12 lidí