Autor: Mgr. Lubomír Francl
19.06.2019, 21:46
Na zahájení kampaně Studuj zdrávku se podílel také odborový svaz

Tiskovou konferencí byla ve čtvrtek 6. června zahájena kampaně Studuj zdrávku. Kampaň spustilo Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s Unií zaměstnavatelských svazů ČR. Jejím cílem je přilákat mladé lidi ke studiu středních a vyšších odborných zdravotnických škol a k práci ve zdravotnictví.

Zde je třeba zdůraznit, že kampaň se zaměřuje i na studium na vyšších zdravotnických a vysokých školách, nejen tedy na středních zdravotnických školách, jak by mohl název kampaně i některé materiály evokovat. Kampaň je primárně zaměřena na profese všeobecné sestry, zdravotnického záchranáře a farmaceutického asistenta.

Konkrétní podobu kampaně představili ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a prezident Unie zaměstnavatelských svazů ČR Jiří Horecký.

Na tiskové konferenci vystoupil také místopředseda OS Lubomír Francl. Ve svém sdělení upozornil na to, že k tomu, aby se zlepšila současná neutěšená personální situace a snížil se nedostatek nelékařských zdravotnických pracovníků, je třeba nejen zvýšit počet studentů, ale také vytvořit podmínky pro to, aby absolventi do zdravotnických zařízení nastupovali a aby tam i setrvali a po krátkém čase neodcházeli. Zdůraznil, že je třeba zlepšit pracovní podmínky – zvýšit počet personálu a nedržet se striktně personální vyhlášky, snižovat administrativu, snížit přesčasovou práci, protože dnešní mladá generace chce mít dostatek volného času pro své mimopracovní aktivity. A v neposlední řadě je třeba zajistit odpovídající ohodnocení toho náročného povolání. Opět i zde připomněl požadavek odborového svazu na navýšení mezd a platů v roce 2020 o 10 %.

Závěrem je nutné připomenout, že v minulosti byla profese všeobecné sestry i další nelékařská povolání velice prestižní a je třeba i učinit kroky k tomu, aby se jejich prestiž vrátila tam, kam bezesporu patří.

Foto Ministerstvo zdravotnictví

Přidat RSS kanál

ZAJIŠŤOVACÍ FOND

Bulletin

Bulletin OS zdravotnictví a sociální péče ČR je určený funkcionářům i členům odborových organizací. V roce 2017 vychází Bulletin měsíčně a pouze v elektronické verzi.

Můj plat/mzda se v roce 2019

Archiv anket > Celkem hlasovalo: 12 lidí