Autor: Bc. Dagmar Žitníková
07.10.2020, 16:15 / Aktualizace: 09.10.2020, 19:42
Vyjednali jsme zvýšení o 10 % tarifů v sociálních službách i ve zdravotnictví!

Situace ve zdravotnictví a sociálních službách byla složitá vždy. Nedostatek zaměstnanců v nemocnicích, v zařízeních sociálních služeb, v hygienické službě, na záchrankách, jejich přetěžování, špatně nastavené systémy úhrad. Léta se odborový svaz snaží dávat návrhy na zlepšení situace. Léta jsme obviňováni z toho, že přeháníme a situace je vlastně dobrá. Epidemie koronaviru obnažila problémy až na dřeň. Vyčerpaní zaměstnanci zvládají jen s vypětím posledních sil.

V poslední době si často kladu otázku: Jak dlouho lze vydržet? Nevím, člověk unese víc, než si myslí. Odbory ani v této vypjaté době nepolevují. Problémy zaměstnanců se snažíme řešit denně, a to jak na celostátní úrovni, tak v konkrétních zařízeních.

Ve vládě je shoda na navýšení tarifů pro zaměstnance sociálních služeb o 10 %. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová je dobrý sociální partner a dokáže se domluvit. Super je, že problémy v sociálních službách chápe také ministryně financí Alena Schillerová. Za navýšení tarifů zaměstnancům sociálních služeb patří jim oběma a také celé vládě poděkování.

A zdravotnictví? Bývalý ministr Adam Vojtěch připravil úhradovou vyhlášku na rok 2021. Celkově naplánoval zvýšit úhrady pro příští rok o 13,5 mld. Kč oproti letošnímu roku. Paradoxem je, že do systému jen za státní pojištěnce přijde navíc 30 mld. Kč. Co chtěl dělat se zbytkem peněz? Proč nereflektoval současný stav a koronavirovou epidemii? S minimálním navýšením financí pro nemocnice chtěl navíc změnit systém úhrad. Při přípravě na zavedení systému úhrad CZ-DRG odhad hovořil o potřebě navýšit úhrady do zdravotnictví o 30 mld. Kč, ministr Vojtěch ale nyní vyčlenil pro nemocnice asi 4,5 mld. Kč. Ministerští úředníci odborům při jednání tvrdili, že při celkovém navýšení úhrad o necelé 3 % vzroste 80 procentům nemocnic příjem z veřejného zdravotního pojištění mezi 14 až 17 procenty. Na skutečných číslech a objemech ovšem procenta vysvětlit nedokázali.

Pro představu: Ministerstvo zdravotnictví plánovalo navýšit úhrady nemocnicím o 8,5 mld. Kč oproti 21 mld. Kč letošního roku. Ministerská čísla neodpovídají realitě, navíc v návrhu úhradové vyhlášky nebyla ani koruna na zvýšení platů.

Jak to dopadlo?

S novým ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou zvítězil zdravý rozum. Za odbory jsme mu dodali podklady a požádali jsme ho o změnu předložené úhradové vyhlášky a navýšení platů a mezd o 15 %. Slíbil, že možnosti prověří a vyjádří se. V pátek 9. října ráno jsme se dohodli. Platy a mzdy se zaměstnancům ve zdravotnictví zvýší o 10 %. Ministerstvo kvůli navýšení platů a mezd pro zaměstnance nemocnic upravilo úhradovou vyhlášku.

A co ostatní? Odborový svaz připravil vyjádření k návrhu státního rozpočtu, najdete ho níže jako soubor ke stažení. Najdete zde také připomínky k úhradové vyhlášce. Odborový svaz spolu s ostatními svazy požaduje zvýšit platy ostatních zaměstnanců veřejných služeb o 7 % a v hygienické službě navíc o další 3 %.

Přidat RSS kanál

ZAJIŠŤOVACÍ FOND

Bulletin

Bulletin OS zdravotnictví a sociální péče ČR je určený funkcionářům i členům odborových organizací. V roce 2017 vychází Bulletin měsíčně a pouze v elektronické verzi.

Osobních ochranných prostředků v práci

Archiv anket > Celkem hlasovalo: 12 lidí