Autor: Bc. Dagmar Žitníková
07.07.2020, 16:14
Na jednání s premiérem odbory prosadily odměny pro VŠECHNY zaměstnance nemocnic

V úterý 7. července se na Úřadu vlády uskutečnilo jednání premiéra Andreje Babiše a ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha s předsedkyní odborového svazu Dagmar Žitníkovou a předsedou LOK-SČL Martinem Engelem. Úvodem jednání odboráři vládě a premiérovi poděkovali za odměny pro záchranáře, sociální služby a další skupiny zaměstnanců a znovu zopakovali, proč chtějí odměnit všechny zdravotníky a nezdravotníky z nemocnic.

Připomněli, že období uplynulých tří měsíců bylo pro zaměstnance nemocnic extrémně náročné a psychicky velmi zatěžující. Nemocnice v období epidemie pracovaly na výbornou, akutní provozy ošetřovaly pacienty bez ohledu na jejich potenciální nákazu, následná péče i přes snížené stavy zdravotníků fungovala, kuchaři vařili, v nemocnicích se uklízelo víc než obvykle, managementy musely denně reagovat na epidemiologickou situaci. Všichni z nemocnic to zvládli.

Odborový svaz a LOK proto znovu opakují svůj návrh, aby byli mimořádnou odměnou oceněni všichni zaměstnanci nemocnic, kteří nečerpali ošetřovné, chodili do práce, odtrhli se od svých rodin a byli připraveni kdykoliv a kdekoliv zasáhnout.

Dalším argumentem, proč by se měly mimořádné odměny vyplatit, je fakt, že vláda a následně Ministerstvo zdravotnictví uložily zdravotníkům další povinnosti nad rámec jejich činností. Nařízením vlády se zrušily dovolené, zdravotníci museli být připraveni k výkonu práce bez ohledu na svá pracoviště, zvláštním opatřením se jim stanovil odlišný postup v případě karantény.

Všechna nařízení byli zdravotníci a zaměstnanci připraveni akceptovat a poskytovat zdravotní péči a zajistit chod nemocnic v souladu se zákonnými normami a jejich morálními zásadami. Bylo by tedy velmi nespravedlivé a nesprávné, aby zaměstnanci, kteří zásadním způsobem ovlivnili průběh epidemie COVID-19, nedostali finanční ocenění za své mimořádné výkony, mimořádné nasazení a psychickou zátěž, tak jako jejich kolegové ze sociálních služeb a záchranek.

Premiér Andrej Babiš zdůraznil, že si práce zdravotníků a všech ostatních velmi váží a že požadavek na mimořádné ocenění práce formou mimořádných odměn je oprávněný.

Následovala rekapitulace současné situace a diskuze o výši odměn a formě jejich vyplacení. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch dostal za úkol připravit dotační titul pro zaměstnavatele a přes něj následně zaměstnanci mimořádné odměny obdrží. Dotační titul má ministerstvo zpracovat nejpozději do konce července. Vzhledem k tomu, že pro zdravotníky, kteří pracovali na COVID jednotkách jsou finance na jejich odměny vyčleněny v kompenzační vyhlášce, bude se dotační titul vztahovat na zdravotníky a další zaměstnance, kteří pracovali v nemocnicích v období epidemie COVID-19 a nejsou v kompenzační vyhlášce uvedeni.

Připomínáme, že zdravotníci z COVID jednotek mají obdržet až 40 000 Kč za měsíc, souhrnně maximálně 120 000 Kč.

Pro ostatní bylo dohodnuto následující:

Výše mimořádné odměny za období epidemie COVID-19 bude pro zdravotníka při plném pracovním úvazku až 30 000 Kč za měsíc, souhrnně za tři měsíce maximálně 90 000 Kč.

Výše mimořádné odměny za období epidemie COVID-19 bude pro nezdravotníka při plném pracovním úvazku až 10 000 za měsíc, souhrnně za tři měsíce maximálně 30 000 Kč.

Jsme moc rádi, že zaměstnanci, a to jak ve zdravotnictví, tak v sociálních službách, budou oceněni za mimořádnou práci v období epidemie COVID-19 a že premiér ocení mimořádné nasazení lidí v první linii.

Jsme si vědomi vaší obrovské podpory a pomoci při tomto zdlouhavém a velice tvrdém a náročném vyjednávání o mimořádných odměnách. Vaše e-maily, videa a telefonáty, které jste odborovému svazu poslali pro premiéra Babiše a v nichž jste ho informovali, jak to ve skutečnosti v praxi vypadá se slibovanými odměnami pro zaměstnance nemocnic, měly mimořádný význam a pomohly.

Kolegyně a kolegové, děkujeme vám všem za spolupráci a přejeme hezké letní dny.

Přidat RSS kanál

ZAJIŠŤOVACÍ FOND

Bulletin

Bulletin OS zdravotnictví a sociální péče ČR je určený funkcionářům i členům odborových organizací. V roce 2017 vychází Bulletin měsíčně a pouze v elektronické verzi.

Osobních ochranných prostředků v práci

Archiv anket > Celkem hlasovalo: 12 lidí