Autor: Bc. Václav Matoušek, regionální manažer OS
21.02.2019, 14:41
Kolektivní vyjednávání v Domažlické nemocnici se zatím uzavřít nepodařilo

V pátek 8. února se v Domažlické nemocnici konalo setkání zaměstnavatele s odbory a zaměstnanci nemocnice. Účast na tomto setkání byla opravdu vysoká. Cílem akce bylo zejména informovat zaměstnance o dosavadním průběhu kolektivního vyjednávání a dalším směřování nemocnice.

Zaměstnavatel představil detailně zpracovaný ekonomický vývoj nemocnice za několik předcházejících let, především z pohledu nákladových složek. Dále informoval o náborové kampani, finančních příspěvcích pro nové zaměstnance, bytové politice zaměstnavatele atd. I přes tuto snahu zaměstnavatele se stále nedaří přilákat především zdravotnický personál.

Bohužel představy o odměňování se mezi zaměstnavatelem a oběma odborovými organizacemi velice liší. Důsledkem této různé představy může být i již deklarovaný nedostatek personálu.

Ani po několikerém kolektivním vyjednávání zatím nedošlo k uzavření kolektivní smlouvy.

Dalším výrazným bodem setkání byla situace ohledně přesčasové práce a limitů daných zákoníkem práce. Věříme, že se v rámci kolektivního vyjednávání podaří nalézt kompromis, který by ocenil stávající „věrné“ zaměstnance, kteří nemocnici v Domažlicích „táhnou“ a „dýchají za ni“ a případně i nalákal na zajímavé finanční ohodnocení zaměstnance nové, kteří by pomohli stávajícím přetíženým zaměstnancům.

Ke cti zaměstnavatele je třeba uvést, že od ledna zvýšil mzdy především u středního zdravotnického personálu, včetně některých příplatků. Ovšem stále se domníváme, že k udržení stávajících zaměstnanců a přilákání nových bude třeba dalšího výraznějšího navýšení v rámci kolektivního vyjednávání, které by mělo být hotovo do konce měsíce března.

Dále věříme, že budoucí úhradová vyhláška bude pro nemocnice zejména menšího typu příznivější a dojde k většímu sblížení základních sazeb, neboť jinak by se mohly dostat nemocnice menšího typu do ještě větších finančních a následně personálních problémů.

Foto autor

Přidat RSS kanál

ZAJIŠŤOVACÍ FOND

Bulletin

Bulletin OS zdravotnictví a sociální péče ČR je určený funkcionářům i členům odborových organizací. V roce 2017 vychází Bulletin měsíčně a pouze v elektronické verzi.

Můj plat/mzda se v roce 2019

Archiv anket > Celkem hlasovalo: 12 lidí