Autor: Bc. Dagmar Žitníková
12.03.2021, 10:06
Mimořádné odměny ve zdravotnictví budou až 75 000 a 30 000 hrubého

Po dlouhém a opakovaném upozorňování a připomínání jsme došli v případě lůžkových zdravotnických zařízení a sociálních služeb k cíli. Vláda na svém jednání dne 8. března schválila dotační program, na jehož základě se dočkají zaměstnanci v sociálních službách a v lůžkových zdravotnických zařízeních zasloužených odměn. Na první pohled to vypadá jednoduše, ale za pár stránkami je obrovský kus práce, vyjednávání a nervů.

Otázku odměn jsme otevřeli už v prosinci, řešili v lednu, únoru a až březnu se podařilo. Nic nepřichází samo. Největším oříškem byli nezdravotníci. Do poslední chvíle nebylo jisté, zda se dostane také na ně. To, co je logické pro nás, nemusí být zřejmé pro lidi zvenčí. Stále dokola jsme všem připomínali, že v nemocnicích pracují týmy. Opakovaně jsme sdělovali, že se ve zdravotnických provozech denně pohybují i nezdravotníci. Musí se uklízet, opravovat, řešit problémy s IT systémy. V prádelnách se pere infekční prádlo. Zdravotníci chodí na personální a ekonomické oddělení. V jídelnách se vydávají obědy. Soukolí nemocnice potřebuje ke svému fungování všechny zaměstnance.

Problém tentokrát nebyl s finančními prostředky. Na odměny se ze státního rozpočtu uvolnilo 12,2 mld. Kč. V případě nezdravotníků šlo o politické rozhodnutí a to klaplo. Děkujeme ministrovi Blatnému za to, že podpořil návrh odborového svazu. Jsme moc rádi, že náš vytrvalý tlak vedl k dobrému výsledku. A vám všem děkujeme za podporu.

Závěr je tedy jasný:

● Žádosti o dotace se budou podávat v termínu od 9. března do 9. dubna.

● Zdravotníci obdrží mimořádnou odměnu až 75 000 Kč hrubého.

● Nezdravotníci obdrží mimořádnou odměnu až 30 000 Kč hrubého.

● Odměny budou vyplaceny nejdříve v květnu, spíše v červnu.

● Významnou změnou požadovanou OS je, že odměny se nebudou vyplácet podle výše úvazku, ale podle skutečně odpracovaných hodin, a to maximálně do výše úvazku 1.

Odborovým organizacím jsme informace o dotačním titulu zaslali, pro veřejnost jsou zveřejněny na webových stránkách Ministerstva zdravotnictví.

U cíle ovšem stále nejsme. Musí se ještě dořešit odměny pro záchranky a také zdravotníky z ambulancí, a to včetně dialýz, mobilních hospiců, domácí zdravotní péče, dopravní zdravotní služby. Nezapomínáme ani na zaměstnance hygienické služby, zdravotních ústavů a všech dalších, kteří se podílejí na zvládání epidemie.

Odborová práce nikdy nekončí. Vyřešíte jedno, přijde druhé. Je to stejné jako v práci ve zdravotnictví. Vážené kolegyně a kolegové, všem vám za vaši práci děkujeme.

Přidat RSS kanál

ZAJIŠŤOVACÍ FOND

Bulletin

Bulletin OS zdravotnictví a sociální péče ČR je určený funkcionářům i členům odborových organizací. Bulletin vychází měsíčně, od roku 2017 pouze v elektronické verzi.

Osobních ochranných prostředků v práci

Archiv anket > Celkem hlasovalo: 12 lidí