Autor: Zdeněk Sovík, předseda ZO OSZSP ČR Nemocnice Přerov a člen výboru sekce pro práci s členskou základnou
09.04.2019, 08:14
Proč být členem odborů?

Naše ZO v prosinci měla volby a do sedmičlenného výboru byli zvoleni i tři mladí odboráři, což jsme přivítali a ocenili.

Na první schůzi jsme hned začali projednávat, jak získat více mladých do našich odborů. Každá sestřička nebo ošetřovatelka se ptá, co z toho budu mít? Proč bych byla odborově organizována, když všechno vyjednáte? Co mi dáte za ztracený čas, který bych mohla věnovat svému příteli nebo rodině?

Samozřejmě otázek bylo daleko víc, ale začali jsme kolektivním jednáním a uzavřenou kolektivní smlouvou. Divili se, co to je stráveného času nad přípravou a vlastním vyjednáváním. Ukázali jsme naše vyjednávací body, kde dominovala snaha přidat do základního platu 10 %, potom přesvědčování vedení a znění úhradové vyhlášky. Nakonec se sociální partneři domluvili na 7 %, což bylo maximum, co se dalo dojednat.

Druhým bodem byly benefity, jako je životní pojištění a penzijní připojištění, příplatek na cestovné pro dojíždějící z větší vzdálenosti (20 km), nasmlouvané tři dny navíc sick days, příplatek na stravu a podobně. Mladí zaměstnanci byli udiveni, co všechno se projednává a čeho se docílí.

K tomu jsem přidal výhody Zajišťovacího fondu, pojištění D.A.S., výhody T-Mobile, pojištění odpovědnosti vůči zaměstnavateli, odpočet odborových příspěvků z daní.

Mimo toho ještě odbory pořádají Dětský den na atraktivním místě se sladkostmi, mikulášskou nadílku a přispívají rodičům na dětský tábor, školu v přírodě anebo plavecký výcvik. Vše děláme ve prospěch rodičů a mladých rodin, čímž jsou trochu diskriminováni starší členové.

Jednáme ale i za odboráře, kteří se na nás obrátí a prosí o pomoc, prostě dost výhod.

Po vysvětlení všech bodů jsme přesvědčili pět nových zaměstnanců, další se rozmýšlejí. Při těch jednáních vzpomínám na Jarušku z Kroměřížské nemocnice, která mi vždycky kladla na srdce – osobní přístup dělá nejvíc.

Věřím, že přivítáme více mladých mezi námi, musíme si vychovat své nástupce.

Přidat RSS kanál

ZAJIŠŤOVACÍ FOND

Bulletin

Bulletin OS zdravotnictví a sociální péče ČR je určený funkcionářům i členům odborových organizací. V roce 2017 vychází Bulletin měsíčně a pouze v elektronické verzi.

Můj plat/mzda se v roce 2019

Archiv anket > Celkem hlasovalo: 12 lidí