Autor:
10.09.2019, 05:59 / Aktualizace: 11.09.2019, 16:35
První zastávka a beseda Krizového štábu 9 proti kolapsu zdravotnictví byla v Orlové

Orlová v Moravskoslezském kraji byla v pondělí 9. září první akcí Krizového štábu 9 proti kolapsu zdravotnictví v regionech. Ve zdejší nemocnici dochází z rozhodnutí kraje a proti vůli personálu i obyvatel k zásadnímu zredukování rozsahu poskytované zdravotní péče, přestože v nemocnici byly nedávno vybudovány moderní operační sály.

Krizový štáb 9PKZ upozorňuje na problémy, do kterých se české zdravotnictví dostalo kvůli dlouhodobému podfinancování. Do systému směřuje necelých 7 % HPD, zatímco průměr EU dosahuje téměř 10 %. Pojišťovny, ministr zdravotnictví ani premiér situaci řešit nechtějí, Krizový štáb proto vyráží do regionálních nemocnic.

Vyspělé západní země jako je Německo nebo Rakousko investují do zdravotnictví více než 11 procent svého HDP, průměr EU je těsně pod hranicí 10 procent. Není možné, abychom u nás fungovali s necelými sedmi procenty, systém jede na dluh,“ hodnotí podfinancování systému členka krizového štábu a předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková. „Ministr Vojtěch ignoruje nejen nás, ale i realitu a tváří se, že se nic neděje. Premiéra opakovaně žádáme o schůzku a rychlé řešení krizové situace. Nezbývá nám, než vyrazit do terénu a ukázat jim, jaký je současný stav,“ dodává.

Přehlížet nabité čekárny, neustále se prodlužující čekací doby i na životně nezbytná vyšetření a zákroky, podfinancovanou domácí péči a rušení lůžek, jednotlivých oddělení i celých nemocnic nejde. To jsou jen některé z dopadů liknavosti ministra zdravotnictví, díky které mohou pojišťovny proplácet do systému méně peněz, než je potřeba. „Pojišťovny mají k dispozici desítky miliard na svých rezervních účtech. Jedná se o peníze, které vůbec nepotřebují a zadržují je protiprávně. Právě tyto prostředky ve zdravotnictví nyní tolik chybí,“ říká MUDr. Martin Engel, člen krizového štábu a předseda LOK. „Chceme ukázat reálný stav českého zdravotnictví. Nevzkvétá, jak nám tvrdí politici, ale začíná kolabovat. Pacienti jsou v ohrožení. V každé nemocnici, kterou navštívíme, bude jasně vidět, kde jsou systémové chyby a na co by peníze měly jít,“ dodává.

V Orlové byl postaven petiční stan a i přes hustý déšť se v něm zastavili mnozí místní občané, včetně starosty Miroslava Chlubny a místostarosty Miroslava Koláčka, aby podepsali Petici proti zhoršování dostupnosti a kvality zdravotní péče.

Na následující diskusi v nemocnici přišlo téměř 80 procent zaměstnanců. Diskutovaná témata a příběhy potvrdily krutou a politiky přehlíženou realitu.

Foto Lubomír Francl, Kamil Kubáň a Ewing PR

Přidat RSS kanál

ZAJIŠŤOVACÍ FOND

Bulletin

Bulletin OS zdravotnictví a sociální péče ČR je určený funkcionářům i členům odborových organizací. V roce 2017 vychází Bulletin měsíčně a pouze v elektronické verzi.

Můj plat/mzda se v roce 2019

Archiv anket > Celkem hlasovalo: 12 lidí