Autor: Marie Klírová
07.09.2019, 20:30 / Aktualizace: 26.09.2019, 14:48
Jsme členy Krizového štábu 9 proti kolapsu zdravotnictví (www.9pkz.cz) a jedeme do regionů

Krizový štáb 9 proti kolapsu zdravotnictví se začal formovat na začátku prázdnin a organizace v něm sdružené si daly za cíl zvýšit objem peněz v českém zdravotnictví na úroveň 9 % HDP, což umožní zachování nemocnic, zkvalitnění péče o pacienty a také zlepšení pracovních podmínek a odměňování zaměstnanců. Pro příští rok je třeba finance zajistit v úhradové vyhlášce, proto o ní Krizový štáb velmi intenzivně jedná.

O situaci v nemocnicích, při poskytování domácí zdravotní péče i při poskytování zdravotní péče v sociálních službách členové krizového štábu opakovaně informovali veřejnost na tiskových konferencích.

Ministr Vojtěch a premiér Babiš informacím z praxe nevěří

Bohužel ministr zdravotnictví Adam Vojtěch stále odmítá uvolnit ve prospěch pacientů a zaměstnanců potřebné množství peněz z účtů zdravotních pojišťoven, přitom jde o finance určené na léčbu a úhradu poskytnuté zdravotní péče. S podobným neuspokojivým výsledkem skončilo i jednání členů Krizového štábu s premiérem Andrejem Babišem, které se po dlouhém požadování tohoto jednání konalo ve středu 11. září.

Ministrova tvrdošíjnost, které nikdo nerozumí a kterou nevysvětlil, by v příštím roce velmi vážně ohrozila fungování nemocnic, domácí péče a sociálních služeb. Krizový štáb proto o podporu svých požadavků, o pomoc a spolupráci požádal hejtmanky a hejtmany a vyzval je, aby se zúčastnili připravovaných akcí v regionech, protože tam mohou získat cenné informace o aktuálních problémech ve zdravotnictví. Zároveň je vyzval, aby sdělili ministrovi zdravotnictví a premiérovi, jaká je skutečná ekonomická a personální situace v nemocnicích v jejich regionu a co vše musí kraj dělat proto, aby se dále nezhoršovala.

Se žádostí o pomoc se členové krizového štábu obrátili rovněž na poslankyně a poslance a pozvali je také na akce v regionech.

Bližší informace můžete sledovat na webu Krizového štábu www.9pkz.cz

Petice proti zhoršování kvality a dostupnosti zdravotní péče

Na brífinku Krizového štábu v Praze před Ministerstvem zdravotnictví ve čtvrtek 29. srpna byla zahájena Petice proti zhoršování kvality a dostupnosti zdravotní péče. Najdete ji níže jako soubor ke stažení.

Zároveň se Krizový štáb rozhodl vydat do regionů, aby se situací ve zdravotnictví seznámil občany a aby konkrétní problémy probral se zaměstnanci nemocnic.

Na náměstí osmi měst a v Praze se objeví petiční stan mající podobu polní nemocnice, v němž budou členové Krizového štábu vyzývat občany k podpisu petice a diskutovat s nimi o úrovni zdravotní péče. Téhož dne odborové organizace odborového svazu v místních nemocnicích ve spolupráci s Lékařským odborovým klubem – Svazem českých lékařů uspořádají debatu se zaměstnanci na téma situace v českém zdravotnictví.

Debaty v nemocnicích se zúčastní předsedkyně OS Dagmar Žitníková, předseda LOK–SČL Martin Engel a podle možnosti předseda Asociace českých a moravských nemocnic Eduard Sohlich a další zástupci odborů a zaměstnavatelů.

Vedení odborového svazu děkuje všem, kteří se podíleli na přípravě setkání s občany, a především na přípravě besed v nemocnicích.

Bližší informace o besedách, termínech a místech konání a dalších chystaných akcích již byly zaslány do všech odborových organizací.

Skvělé úvodní video kampaně proti kolapsu zdravotnictví viz na:

Petiční stan má podobu polní nemocnice a jak ji v zasedací místnosti odborového svazu 4. září vytvářeli místopředseda odborového svazu Lubomír Francl s kolegy Kamilem Kubáněm a Miloslavem Touškem uvidíte na fotografiích níže.

Přidat RSS kanál

ZAJIŠŤOVACÍ FOND

Bulletin

Bulletin OS zdravotnictví a sociální péče ČR je určený funkcionářům i členům odborových organizací. V roce 2017 vychází Bulletin měsíčně a pouze v elektronické verzi.

Můj plat/mzda se v roce 2019

Archiv anket > Celkem hlasovalo: 12 lidí