Autor: Bc. Andrea Drexlerová, členka sekce pro práci s členskou základnou
14.02.2018, 14:59 / Aktualizace: 14.02.2018, 15:01
Neboj se a přidej se! Malé ohlédnutí za rokem 2017 z pohledu člena odborového svazu

Známe to všichni z běžného života, všechno souvisí se vším. Peníze, zdraví, rodina, štěstí, práce = pohoda. Jedno navazuje na druhé a když něco z toho chybí, už jsme nespokojení, nešťastní. Tak to funguje i u nás v odborech, snažíme se, bojujeme. Ze všech sil hájíme zájmy zaměstnanců ať to stojí, co to stojí, jsme rádi za každý byť i malý úspěch. A odezva? Nevděk, kritika, vystupování členů z odborů.

Když se ptám proč, tak se dozvím, že nic neděláme. Třeba takové navyšování platů je pro mnoho lidí přece samozřejmostí. Nějak jim nedochází, že samo se nic neudělá a sám od sebe jim nikdo nic nedá.

Jistě i já mám takový sen, že bude vše OK a já budu pracovat v nemocnici, kde bude: bezva management, dostatek financí, dostatek personálu, skvělá péče, spokojený pacient, spokojený personál a tudíž nic nedělající odbory.

Jenže já žiju v realitě a vím, že v mnoha zařízeních je to takto: management, nedostatek financí, nedostatek personálu, péče v rámci možností, nespokojený pacient, nespokojený personál, přesčasy, porušování zákoníku práce, napjaté interpersonální vztahy, šikana a mnoho dalších problémů, což znamená nutnost silných odborů.

Proto musíme mít početnou členskou základnu, abychom měli sílu nejen k vyjednávání a hájení zájmů zaměstnanců, ale také proto, abychom nezanikli.

No, co si budeme povídat, stárneme všichni, docházejí nám síly, stávající členové odcházejí do důchodu, a proto potřebujeme získat do našich řad mladé a perspektivní lidičky.

Proto členové sekce pro práci s členskou základnou usilovně pracují na přípravě kampaně na nábor mladých lidí do odborů pod názvem Přidej se!.

V minulém čísle Bulletinu řídící naší sekce Jana Hozáková podrobně popsala, o co se jedná, proto já jen ve zkratce shrnu to nejdůležitější.

,,Neboj se, natoč video a oni se přidají.“

Jak jednoduché, v dnešní době nic neobvyklého, mladí se chytnou a videa se jen pohrnou, jsem si myslela.

Ale ouha, zatím teda nic moc.

Takže opět nastupují ostřílení mazáci a točí videa, mezi nimi tedy i já.

Jenže… u mě se to nějak zaseklo. Technika by byla, vím co chci říct, takže hurá na to.

Kamera, klapka a… nic. Druhý pokus, třetí…, šestý a já nevydám ani hlásku. Kolegové se smějí a já propadám panice, což ještě zhoršuje situaci. Pro dnešek tedy nemám nic, pouze náladu na bodu mrazu, kterou ještě umocňují vysmáté obličeje mých kamarádů.

Vím, že musím video natočit, i když se nic nestane, když se mi to nepodaří. Ale když jo, tak věřím, že se lidé aspoň zamyslí nad tím, co děláme, proč to děláme a pro koho.

Takže, přátelé, točte videa, ať můžeme naši kampaň co nejdříve pustit do světa.

Věřím, že se nám s vaší pomocí podaří náš nápad zrealizovat dle našich představ a přinese kýžené ovoce.

Být v odborech je přece cool a sexy.

Závěrem bych vám všem chtěla poděkovat za to, že nemyslíte pouze na sebe a hájíte zájmy ostatních lidí a to i přesto, že se stále více setkáváme spíš s nevděkem a kritikou než s pochvalou a poděkováním.

Přeji vám krásné Vánoce plné pohody v kruhu rodinném a do nového roku 2018 hlavně hodně zdraví.

Přidat RSS kanál

ZAJIŠŤOVACÍ FOND

Bulletin

Bulletin OS zdravotnictví a sociální péče ČR je určený funkcionářům i členům odborových organizací. V roce 2017 vychází Bulletin měsíčně a pouze v elektronické verzi.

Můj plat/mzda se v roce 2019

Archiv anket > Celkem hlasovalo: 12 lidí