Autor: Kamil Kubáň
28.01.2019, 13:54 / Aktualizace: 28.01.2019, 14:01
Zvyšování minimální mzdy v ČR v letech 1991 až 2019

Prvním lednem roku 2019 došlo k navýšení minimální mzdy o 1150 korun na 13 350 korun. Minimální mzda jakožto nejnižší přípustná odměna vzrostla pátý rok po sobě a zhruba odpovídá čtyřiceti procentům průměrné mzdy. Základní hodinová sazba se zvýšila ze 73,20 Kč na 79,80 Kč. Minimální mzda se vztahuje na všechny zaměstnance v pracovním poměru nebo právním vztahu založeném na dohodách o pracích konaných mimo pracovní poměr (dohoda o provedení práce a dohoda o pracovní činnosti). Nárok na minimální mzdu vzniká v každém pracovním poměru nebo právním vztahu založeném na dohodách o pracích konaných mimo pracovní poměr samostatně.

Spolu se zvýšením minimální mzdy došlo k navýšení zaručené mzdy.

Výše minimální úrovně zaručené mzdy u jednotlivých skupin prací je důležitá především pro zaměstnance v podnikatelské sféře bez kolektivní smlouvy. Platy zaměstnanců v nepodnikatelské sféře se řídí navíc ještě platovými tarify. V rámci kolektivního vyjednávání je možné prosadit do kolektivní smlouvy vyšší úroveň minimální mzdy, než určuje nařízení vlády.

Období

Přidat RSS kanál

ZAJIŠŤOVACÍ FOND

Bulletin

Bulletin OS zdravotnictví a sociální péče ČR je určený funkcionářům i členům odborových organizací. V roce 2017 vychází Bulletin měsíčně a pouze v elektronické verzi.

Můj plat/mzda se v roce 2019

Archiv anket > Celkem hlasovalo: 12 lidí