Právní pomoc

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR poskytuje odborovým organizacím a svým členům právní pomoc ve formě bezplatného právního poradenství a bezplatného právního zastoupení za podmínek upravených v Řádu právní pomoci OSZSP ČR.

Hlavním předmětem právní pomoci členům Odborového svazu jsou zejména otázky vycházející z pracovněprávního vztahu (viz rubrika Pracovní právo). Dále se právní pomoc týká též problematiky vyplývající ze Stanov a Finančního řádu Odborového svazu, například otázek členství, práv a povinností členů, všech otázek spojených s odborovou činností a kolektivním vyjednávání, vztahem k zaměstnavateli apod. Výjimečně může být přiznána právní pomoc i v jiné nežli pracovněprávní oblasti, zejména v případě majetkoprávních věcí odborové organizace (nakládání s jejich majetkem, půjčky apod.), občanskoprávní záležitosti členů (více viz Řád právní pomoci).

Formy právní pomoci především:

a)      poskytování odborných konzultací a porad na osobních schůzkách,

b)     vyřizování dotazů a žádostí zejména formou telefonickou, emailovou a písemnou,

c)      podpora odborovým organizacím při kolektivním vyjednávání (příprava kolektivní smlouvy nebo jejích změn, účast na kolektivním vyjednávání),

d)     jednání se zaměstnavateli, zřizovateli či vlastníky k odstranění příčin nedorozumění a předcházení soudnímu sporu,

e)      zastoupení před soudy a jinými státními orgány.

Právní zastoupení před soudy a jinými orgány poskytujeme prostřednictvím spolupracujících advokátních kanceláří, a to Advokátní kanceláře JUDr. Dominika Brůhy, Advokátní kanceláře JUDr. Hany Lisé a Advokátní kanceláře JUDr. Věry Bognárové. Ve výjimečných případech může být rozhodnuto o poskytnutí právní pomoci prostřednictvím jiného advokáta ad hoc, a to hlavně z ekonomických důvodů pokud je třeba poskytnout právní zastoupení v místě významně vzdáleném od Prahy.

Odborová organizace nebo člen o poskytnutí bezplatného zastoupení před soudy žádá formou písemné odůvodněné žádosti, musí splnit podmínky stanovené Řádem právní pomoci a musí prokázat potřebnou dobu členství v Odborovém svazu. O poskytnutí právního zastoupení před soudem rozhoduje předseda Odborového svazu po odborném posouzení žádosti, zejména zhodnocení její oprávněnosti, tzn. je v souladu s právním řádem, a spor je důvodný a věc již nelze urovnat mimosoudní cestou. Na přiznání bezplatného právního zastoupení před soudy není právní nárok.