A život jde dál…

Máme za sebou náročnou etapu doby coronavirové. Odrazila se ve všech oborech a zaměstnancům mnohé přinesla i vzala. Nevím, zda skončila, nebo nám jen dává šanci „nadechnout se“, ale vím určitě, že s postupným rozvolňováním se neplní to, co jsme si slibovali, když nám bylo nejhůř. V době vládních opatření a protiepidemických pravidel se činnosti omezily na ty, které byly nezbytně nutné, účelné, smysluplné, zeštíhlela administrativa. Virová nákaza ustupuje a těšili jsme se na pozitivní změny. Zatím však musím konstatovat, že opak je pravdou.

Už při částečném rozvolnění opatření se začíná vše opět vracet do stejného režimu a někde ještě s větší intenzitou. Nestačili jsme si ani uvědomit ústup pandemie, zklidňující se dobu a zejména dát čas odpočinku po náročném období a už jsme zahrnuti kontrolami, audity a vykazováním všeho druhu. Vyrazili jsme překotně vpřed bez toho, abychom se poučili. Dohání se i to, co mohlo počkat. Jsou to důležité činnosti a patří do pracovního procesu, ale určitě by ještě chvíli, z důvodu regenerace sil zaměstnanců, počkaly. Přehodnocené priority byly odsunuty, méně důležité se stalo důležitým.

I s ohledem na náročné uplynulé období, které zasáhlo četnými změnami do všech oblastí života člověka, pracovní nevyjímaje, by si zaměstnanci čas na odpočinek zasloužili.

Ano, mnoho se změnilo. Nastoupily inovace v organizacích, změnila se organizace práce, pracovní podmínky, vznikají nové pracovní úkoly. Zaměstnanci se za pochodu učí nové pracovní postupy, techniky, nové formy práce. Změny mají dopad na každého zaměstnance, kterému nezbývá, než změnu přijmout, dovzdělat se, přizpůsobit se, pokud si chce svou práci udržet, nebo vysněnou získat.

Za pandemie se harmonogramy, plány staly cárem papíru, naučili jsme se improvizovat, přizpůsobovat situaci. Nyní se každý zaměstnanec musí adaptovat na postcovidovou dobu. Je potřeba, aby si zlepšil stávající dovednosti nebo osvojil nové, a tak úspěšně zvládl změny, se kterými se každodenně setkává při plnění pracovních úkolů vyplývajících z jeho profese.

S tím souvisí profesní a osobní rozvoj. Jen díky vzdělávání lépe zvládneme nové pracovní podmínky. Čeká nás období, kdy se budeme učit spoustu nových věcí, činností, a proto je potřeba, abychom zregenerovali a načerpali nové duševní a fyzické síly a doplnili energii. K tomu nám přeje nadcházející letní období, období dovolených, s odpočinkem dle představ každého z nás.

Přeji všem krásné slunečné letní dny plné pohody a zasloužené dovolené s hezkými zážitky a vzpomínkami!

Mgr. Marcela Holčáková – vizitka

Jsem zaměstnancem Sociálních služeb Vsetín, příspěvkové organizace od roku 1990 a v současné době pracuji jako sociální pracovnice v Domově se zvláštním režimem Pržno. Od téhož data jsem členkou základní odborové organizace a řadu let pracuji v jejím výboru. V průběhu let jsem vstoupila do orgánů OSZSP ČR. V současné době jsem předsedkyní krajské rady, členkou sekce sociál a od roku 2014 členkou výkonné rady OS za Zlínský kraj. Odborovou práci dále prosazuji jako členka RROS ČMKOS Zlínského kraje a stálé delegace tripartity Zlínského kraje, účastním se jednání Sociálního výboru Zastupitelstva Zlínského kraje, zastupuji odborový svaz v odborných pracovních skupinách Ministerstva práce a sociálních věcí. Miluji svá vnoučátka a ve volném čase k mým zálibám patří cyklistika, lyžování a cestování.

Aktuality 10. 9. 2022 / 18:29

Ohlédnutí za horkými prázdninovými týdny a dny

Ráda bych se ohlédla nejen za horkými letními dny, ale také připomněla, co jsme v tyto týdny a dny prožili na našem odborovém svazu.

Aktuality 9. 9. 2022 / 19:40

Kybernetická bezpečnost a zdravotníci

Taky si někdy připadáte u počítače jako lama? Přes intenzivní snahu se posouvat, mám tento pocit stále docela často.

Aktuality 16. 8. 2022 / 10:01

Malé letní rozjímání

Po delším čase na mě vyšlo napsání úvodníku do našeho odborového Bulletinu. A je to tady, najednou mám v hlavě prázdno a nevím, na jaké téma se zaměřit.