Akční den proti komercializaci, marketizaci a privatizaci zdravotnictví a sociálních služeb

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče České republiky se již druhý rok připojil k odbory organizovanému Evropskému akčnímu dni proti komercializaci, marketizaci a privatizaci zdravotnictví a sociálních služeb. Evropská federace odborových svazů veřejných služeb (EPSU) na 7. dubna, který je Dnem zdraví, připomíná, že odbory usilují o dostupnou zdravotní a sociální péči pro občany a o zachování zdravotnictví jako veřejné služby. Za nepřijatelné proto považují privatizaci zdravotnictví, komercionalizaci zdravotní péče. Zdravotnictví, zdravotní péče  a sociální péče se nesmějí stát bezohledným byznysem!

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR tyto myšlenky prosazuje dlouhodobě, zachování zdravotnictví a sociální péče jako veřejné služby považuje za zcela zásadní pro občany i pro zaměstnance. S tím souvisí tlak odborového svazu na to, aby zaměstnanci, kteří veřejnou službu ve zdravotnictví a v sociálních službách poskytují, byli za svoji nenahraditelnou a psychicky i fyzicky vyčerpávající práci náležitě finančně oceněni a aby mohli pracovat v důstojných podmínkách. To znamená, aby jich byl dostatečný počet, aby měli k dispozici potřebné ochranné pomůcky a vybavení, aby nebyli vystaveni šikaně a diskriminaci. Proto odborový svaz požaduje sjednocení odměňování v lůžkových zdravotnických zařízeních pod systém platů a přeřazení zaměstnanců v sociálních službách do vyšší platové tabulky.

Evropský akční den proti komercializaci, marketizaci a privatizaci zdravotnictví a sociálních služeb podpořili účastníci všech porad, které se v březnu a v dubnu konaly v jednotlivých krajích.

Aktuality 14. 11. 2022 / 21:07

Bylo mně ctí a těším se na další čtyři roky spolupráce

V životě každého člověka jsou významné chvíle a milníky, které často rozhodují o jeho dalších krocích. Významné milníky má i náš svaz a mezi ty nejdůležitější patří sjezd.

Aktuality / 20:53

Výkonná rada v listopadu

Těsně před zahájením sjezdu OS se ve středu 9. listopadu na posledním společném jednání v dosavadním složení sešly výkonná a dozorčí rada odborového svazu.

Aktuality 12. 11. 2022 / 23:46

Projekt Rozvoj a podpora modelů kvality pro systém sociálních služeb

V hotelu Duo v Praze se 2. listopadu 2022 uskutečnila závěrečná konference projektu Rozvoj a podpora modelů kvality pro systém sociálních služeb, ...