Akční den proti komercializaci, marketizaci a privatizaci zdravotnictví a sociálních služeb

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče České republiky se již druhý rok připojil k odbory organizovanému Evropskému akčnímu dni proti komercializaci, marketizaci a privatizaci zdravotnictví a sociálních služeb. Evropská federace odborových svazů veřejných služeb (EPSU) na 7. dubna, který je Dnem zdraví, připomíná, že odbory usilují o dostupnou zdravotní a sociální péči pro občany a o zachování zdravotnictví jako veřejné služby. Za nepřijatelné proto považují privatizaci zdravotnictví, komercionalizaci zdravotní péče. Zdravotnictví, zdravotní péče  a sociální péče se nesmějí stát bezohledným byznysem!

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR tyto myšlenky prosazuje dlouhodobě, zachování zdravotnictví a sociální péče jako veřejné služby považuje za zcela zásadní pro občany i pro zaměstnance. S tím souvisí tlak odborového svazu na to, aby zaměstnanci, kteří veřejnou službu ve zdravotnictví a v sociálních službách poskytují, byli za svoji nenahraditelnou a psychicky i fyzicky vyčerpávající práci náležitě finančně oceněni a aby mohli pracovat v důstojných podmínkách. To znamená, aby jich byl dostatečný počet, aby měli k dispozici potřebné ochranné pomůcky a vybavení, aby nebyli vystaveni šikaně a diskriminaci. Proto odborový svaz požaduje sjednocení odměňování v lůžkových zdravotnických zařízeních pod systém platů a přeřazení zaměstnanců v sociálních službách do vyšší platové tabulky.

Evropský akční den proti komercializaci, marketizaci a privatizaci zdravotnictví a sociálních služeb podpořili účastníci všech porad, které se v březnu a v dubnu konaly v jednotlivých krajích.

Aktuality 29. 6. 2022 / 20:57

Sekce PHS jednala o odměňování, financování a nové systemizaci

Poslední jednání sekce pracovníků hygienické služby se před dobou dovolených konalo 29. června 2022 v budově odborového svazu.

Aktuality / 10:31

Vláda slíbila 10 % pro nejhůře placené zaměstnance, jednání budou pokračovat

V úterý 28. června se na Úřadu vlády konalo další kolo jednání o valorizaci platů zaměstnanců veřejných služeb a veřejné správy. Jednání se zúčastnili zástupci všech vládních stran.

Aktuality 28. 6. 2022 / 11:04

Hledáme nového kolegu či kolegyni

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR hledá regionálního manažera/manažerku pro Plzeňský, Jihočeský a Karlovarský kraj