Dovolím si zanotovat (alespoň zatím) oblíbenou píseň nejen u táborových ohňů. Do nové vlády je vkládána velká naděje. Ale je pravdou, že při pohledu na slibované finanční navýšení valorizace důchodů, dorovnání platů státních zaměstnanců, snahu o přidání zdravotníkům, pedagogům a řadu dalších finančních pozitiv pro prostý lid se i méně ekonomicky orientovaný člověk může ptát: „A kde na to stát bude brát peníze?“ Nebude to známá finta F: ano, zvýšíme vám plat, ale peníze vám na to nikdo nedá, takže se budete muset rozhodnout a eventuálně prostý lid propustit, aby ti, co zůstanou, měli přidáno?

Není mi moc jasné, kde by se mělo šetřit. Když vezmu naše pracoviště hygieny, tak po pravdě obracíme mnohdy každý list, abychom neplýtvali nejen lesy, ale hlavně státními penězi. Proto velice s povděkem kvituji prohlášení politiků ČSSD (otázka je, jak se to podaří prosadit), že by poslanec, který má více funkcí, například předseda parlamentního výboru či člen dalšího parlamentního výboru nebo různých komisí, pobíral pouze jeden plat za jedno členství ve výboru, další by již byla jeho služba lidem. Nehledě na to, že opravdu mi není jasné, jak lidé s více funkcemi nejen v parlamentu, ale i ve firmách – dozorčí rady a pod. – všechny ty funkce časově a hlavně odpovědně zvládnou.

Je pravdou, že takto vytížení politici se vynořují v pravý čas na pravém místě, ale také vzhledem k dalším povinnostem z daných akcí střelhbitě mizí. Na podněty občanů obvykle reagují hlavně v době, kdy jim jde o hlasy občanů-voličů.

Buďme však nezlomní idealisté a věřme, že přichází doba politiků, kteří to s naší zemí a prostým lidem myslí opravdu dobře. Co můžeme dělat sami? Především si myslím, že je třeba komunikovat se svými zvolenými politickými zástupci, a to jako jejich voliči či členové stran, ale i prostřednictvím našeho vedení odborového svazu v Praze.

Ráda bych popřála hodně sil nejen politikům s otevřeným a pravdivým pohledem na svět, ale i nám voličům, kteří to přes veškeré překážky nevzdáváme a své zástupce se svými problémy i názory dokážeme seznámit.

Aktuality 21. 2. 2024 / 19:40

Výpověď bez udání důvodu? Pro odbory NEPŘIJATELNÉ!

Naše vláda má „výborné“ poradce. Jejich návrhy na nás denně vypadávají z médií. Leckoho překvapí a zaskočí. Ovšem pro odboráře, kteří mají paměť, se nejedná o nic nového.

Aktuality 15. 2. 2024 / 14:41

Není vždy důležité být první v cíli, ale doběhnout

Každodenní kolotoč, náročné směny, zvyšující se počty pacientů, stres, únava, obrovská zodpovědnost k nemocným a k tomu vyčerpávající práce odborářů často vyvolávají pocity úzkosti a přepracovanosti.

Aktuality 12. 1. 2024 / 10:41

Každý odborář je vlastně malý zázrak

Novoroční úvodník by měl být optimistický. Život v posledním období ovšem optimistický není.