Přeřazování všeobecných sester do pozic zdravotnických asistentů je protiprávní!

Poslední dobou se stále více množí případy protiprávního přeřazování všeobecných sester do pozic zdravotnických asistentů.

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR se touto problematikou opakovaně zabýval a informoval své organizace o tom, že zařazování všeobecné sestry do pozice zdravotnického asistenta je v rozporu se zákonem č. 96/2004 Sb. a jedná se o protiprávní krok. Podle § 29 zákona nelze všeobecnou sestru zaměstnat jako zdravotnického asistenta, všeobecná sestra nemá odbornou způsobilost k výkonu povolání zdravotnického asistenta.

Odborový svaz již dvakrát požádal o stanovisko k přeřazování Ministerstvo zdravotnictví. V dopise, který byl rozeslán odborovým organizacím, uvádíme citace z jeho vyjádření – viz níže jako soubor ke stažení.

Dalším závažným problémem, se kterým se poslední dobou odborový svaz setkává, je, že někteří zaměstnavatelé přestali vyplácet všeobecným sestrám a porodním asistentkám tzv. stabilizační příplatek. Zaměstnavatelé argumentují tím, že zdravotní pojišťovny přestaly nemocnicím poskytovat na vyplácení stabilizačního příspěvku finance. Ani tato tvrzení nejsou relevantní. Níže jako soubor ke stažení najdete vyjádření ředitele největší zdravotní pojišťovny – Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR MUDr. Pavla Horáka. Stejným způsobem jako VZP postupují i další zdravotní pojišťovny.

V případě, že zaměstnavatel přeřazuje všeobecné sestry, nebo jim odebral stabilizační příplatky, je odborový svaz připraven to řešit. Odborové organizace a jejich členové se mohou obrátit na svazové právníky, kteří s nimi dohodnou další postup.

Aktuality 16. 5. 2024 / 22:34

Už zase se odebírají hygienikům kompetence!

Novelu zákona o návykových látkách připravila skupinou poslanců s představou nutné ochrany dětí. To lze pochopit, ale nelze pochopit a souhlasit s tím, že se opět řeší odebrání kompetencí hygienické službě.

Aktuality 16. 5. 2024 / 21:52

Výpověď bez udání důvodu je naprosto NEPŘIJATELNÁ!

Příští týden se bude v Poslanecké sněmovně projednávat euronovela zákoníku práce.

Aktuality 16. 5. 2024 / 17:15

Ve světle událostí, které se odehrály 15. května na Slovensku, a se zřetelem k rozjitřené situaci v České republice se ČMKOS rozhodla přispět k uklidnění situace tím, že ruší demonstraci svolanou na 21. května 2024.