Babiš a Vojtěch nechtějí zvýšení tarifů. Slib není slib, ale jen podpora, což nic neznamená

Ve středu 6. června jednalo vedení odborového svazu s premiérem Andrejem Babišem a ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem. Představitelé OS požadovali sdělení, zda platí slib premiéra, který 150 odborářům dal na jednání dne 4. května, že se od 1. ledna 2019 zvýší platové tarify pro zaměstnance ve zdravotnictví o 10 %.

Premiér Babiš sdělil, že jeho slib vlastně nebyl slibem, ale jen podporou, a že vzhledem k tomu, že se dohodly zdravotní pojišťovny a nemocnice na růstu úhrad na příští rok, tak ministr akceptuje dohody a žádné plošné zvýšení platových tarifů a základních mezd nebude.

Plošně se ale na základě dohody zvýší příplatky za směnnost, a to pro všeobecné sestry o 5000 Kč na částku 7000 Kč a u ostatního nelékařského zdravotnického personálu o 2000 Kč.

Ministr Vojtěch sdělil, že úhrady nemocnicím, které jsou zvýšené o 5 %, umožní managementům nemocnic zvýšit výběrově platy zaměstnancům, případně plošné navýšení všem zaměstnancům až o 7 % platových nebo mzdových tarifů. Konkrétní navýšení si mají dojednat odborové organizace samy.

S názorem premiéra a ministra zdravotnictví zásadně nesouhlasíme, a to na základě zkušeností z uplynulých čtyř let.

Dál požadujeme plošně navýšit platové a mzdové tarify a zabezpečit na jejich zvýšení finance.

Zvýšenou částku na platy a mzdy navrhujeme získat zvýšením plateb za státní pojištěnce, nebo snížením části peněz z rezervních fondů zdravotních pojišťoven.

Co bude dál?

Odborový svaz dál bude trvat na svých požadavcích a dál o tom bude pokračovat v jednáních na všech úrovních. Informace o tom najdete zde na webu a zároveň jsou zasílány do všech odborových organizací.

Určitě budeme potřebovat vaši podporu pro případné protestní akce!

Aktuality 14. 11. 2022 / 21:07

Bylo mně ctí a těším se na další čtyři roky spolupráce

V životě každého člověka jsou významné chvíle a milníky, které často rozhodují o jeho dalších krocích. Významné milníky má i náš svaz a mezi ty nejdůležitější patří sjezd.

Aktuality / 20:53

Výkonná rada v listopadu

Těsně před zahájením sjezdu OS se ve středu 9. listopadu na posledním společném jednání v dosavadním složení sešly výkonná a dozorčí rada odborového svazu.

Aktuality 12. 11. 2022 / 23:46

Projekt Rozvoj a podpora modelů kvality pro systém sociálních služeb

V hotelu Duo v Praze se 2. listopadu 2022 uskutečnila závěrečná konference projektu Rozvoj a podpora modelů kvality pro systém sociálních služeb, ...