Bylo mně ctí a těším se na další čtyři roky spolupráce

V životě každého člověka jsou významné chvíle a milníky, které často rozhodují o jeho dalších krocích. Významné milníky má i náš svaz a mezi ty nejdůležitější patří sjezd. A ten náš devátý se opravdu povedl. Skoro 160 odborářů přijelo do Prahy, aby diskutovali o dalším rozvoji a směřování odborového svazu. Jsem moc ráda, že sjezd opět potvrdil, že odboráři ze zdravotnictví a sociálních služeb velmi dobře vědí, co je důležité a co chceme.

Na sjezdu se řešily jak pracovní podmínky a navyšování platů a mezd, tak také rozsah poskytované péče, a to v obou našich sektorech. Hovořili jsme o standardech, nadstandardech, o personální krizi v obou resortech, o situaci v hygienické službě, v lázních, na záchrankách. Diskuze o práci odborářů, o směřování zdravotnictví, sociálních služeb a dalších veřejných služeb měla grády.

Hned v úvodu se kolegyně Marcelka Holčáková a Martina Rylková ptaly ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky, o kolik zvýší v příštím roce tarify. Odpověď ministra, že zvýšení tarifů nebude, vyvolala obrovské emoce. Lidé mají existenční problémy, mnozí žijí od výplaty k výplatě, mnozí nejsou schopní vyjít s měsíčním příjmem. A když se nezvýší tarify, tak většina nedostane nic. Sjezd ministra Mariana Jurečku požádal, aby ve vládě navýšení tarifů opět projednali.

Druhý zástupce vlády, náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic, se ani do diskuze s delegáty sjezdu nepustil. Přišel a odešel. Tento přístup delegáti sjezdu jednoznačně odsoudili.

Vystoupení dalších sociálních partnerů – zaměstnavatelů, bylo kvitované. Tady, ač se neshodneme ve všem, spolupráce funguje. Stejně tak fungujeme také ve spolupráci s dalšími organizacemi.

A závěr bloku hostů patřil odborům. Josef Středula poděkoval delegátům za podporu při sbírání podpisů pro svoji prezidentskou kandidaturu a zrekapituloval současnou situaci. Radka Sokolová připomněla, že je členkou našeho svazu. Ukázala na naše mladé odboráře, poděkovala za spolupráci a řekla, že je moc ráda, že odborářská rodina funguje a vyvíjí se. Martin Engel připomněl, že spolupráce našich svazů je nezastupitelná a že je nutné, aby stejně intenzivně odbory spolupracovaly také v základních organizacích.

Znovu se ukázalo, že osobní výměna zkušeností je nenahraditelná. Kdyby bylo víc času, tak bychom ho určitě naplnili. Na sjezdu nechyběla ani neformální výměna zkušeností a taneček. Večer delegátům dokonce zazpíval Luboš (místopředseda OS Lubomír Francl).

Dva dny utekly jak voda. Bylo radostí potkat se po čtyřech letech se stejně smýšlející partou a s přáteli. Výborné je také to, že ve svazu máme nové mladé kolegy, kteří jsou plni nadšení a chutí do práce.

Za to, že se sjezd povedl, patří velké poděkování delegátům, zaměstnancům svazu, pracovníkům Hotelu Olšanka, zkrátka VŠEM. Milé kolegyně a kolegové, přátelé – bylo mně ctí a těším se na další čtyři roky spolupráce. NAŠI ODBORÁŘI JSOU NEJLEPŠÍ.

Aktuality 19. 1. 2023 / 17:22

Snad dojde ke stabilizaci sociálního dialogu

Situace je těžká. Ceny energií jsou stále velice vysoké, stoupá cena potravin a bydlení a dá se očekávat, že během roku to lepší nebude.

Aktuality 18. 1. 2023 / 18:15

Přišel, mile překvapil a chce zase přijít

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek přijal pozvání na lednové jednání výkonné rady a dozorčí rady OS a vzal s sebou i svůj tým.

Aktuality 11. 1. 2023 / 13:26

Restart odborové organizace v Krajské nemocnici Liberec, a. s.

Na konci roku 2019 byl zvolen nový výbor ZO v Krajské nemocnici Liberec, a. s. Převzali jsme velmi nízkou členskou základnu a zjistili jsme, že většina zaměstnanců nemá informace o odborovém svazu.